Kupno orzechów włoskich bez łupin to bez wątpienia oszczędność czasu i wygoda. Z nami dowiesz się, jak przechowywać orzechy włoskie bez skorupek, tak aby zachowały swój smak oraz wartości odżywcze.

Orzechy włoskie to źródło pełnowartościowego białka, mikro- i makroelementów oraz zdrowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Czy zauważyłeś, że orzechy włoskie bez łupin przypominają wyglądem ludzki mózg? To dobre poczucie humoru matki natury, ponieważ zawierają one bogactwo składników dobroczynnie wpływających między innymi na pracę mózgu! Niestety nieprawidłowe przetrzymywanie orzechów może nie tylko obniżyć ich korzyści zdrowotne, ale wręcz sprawić że będą dla nas szkodliwe. W tym artykule przedstawiamy kilka sposobów na to, jak prawidłowo przechowywać orzechy włoskie Jawo 2008.

Co się stanie gdy będziesz źle przechowywać orzechy włoskie Jawo 2008?

Orzechy włoskie są bogactwem zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu ich spożycie korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia: zmniejszają ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia, podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL), obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL), wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego (w tym wzroku) oraz układu odpornościowego. Wykazują również działanie antydepresyjne oraz antynowotworowe. Jednak bogactwo orzechów włoskich w dobre tłuszcze sprawia, że są podatne na proces jełczenia. W wyniku tego przybierają nieprzyjemny zapach i smak. Poza tym spożywanie takiego produktu może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Aby zapobiec jełczeniu orzechów włoskich należy przechowywać je w zacienionym miejscu, nie wystawiać na działanie światła słonecznego
i wilgoci.

Orzechy włoskie – przechowywanie w temperaturze pokojowej

Jeśli planujemy spożyć orzechy włoskie bez łupek w ciągu kilku miesięcy, możemy z powodzeniem włożyć je do kuchennej szafki czy szuflady. Należy jednak zadbać o to, aby było to miejsce pozbawione wilgoci, chłodne i zacienione. Orzechy należy zapakować szczelnie. Może być to plastikowe opakowanie, jednak najlepiej sprawdzą się tu pojemniki szklane, które bardzo dobrze chronią produkt przed nasiąkaniem niechcianymi zapachami. Jeżeli planujemy przechowywać orzechy włoskie dłużej niż trzy miesiące, konieczne będzie wykorzystanie do tego celu lodówki lub zamrażarki.

Orzechy włoskie – przechowywanie w lodówce

Większość gatunków orzechów włoskich można trzymać w lodówce do roku (przy temperaturze maksymalnej 4 °C). Mowa tu zarówno o orzechach w łupinach, jak i łuskanych. Orzechy bez skorupek są bardziej podatne na kumulowanie zapachów, dlatego przed umieszczeniem w lodówce należy je szczelnie zamknąć. Dobrze też przechowywać je z dala od produktów, które wydzielają intensywne zapachy np. cebuli czy czosnku.

Orzechy włoskie Jawo 2008 – mrożenie

Zanim zamrozisz orzechy włoskie, należy je do tego przygotować analogicznie jak do przechowywania w lodówce. Tak zabezpieczone, mogą przetrwać w zamrażarce, w dobrej kondycji nawet dwa lata!
Z racji tego, że cząstki łuskanych orzechów są niewielkie, ich rozmrożenie nie zajmie Ci dużo czasu.
W ciągu kilku minut po wyjęciu z zamrażarki będą już gotowe do spożycia!

Przechowywanie orzechów włoskich łuskanych nie powinno już teraz sprawić Ci problemów.
W artykule przedstawiliśmy Ci wskazówki, którymi powinieneś się kierować, aby cieszyć się ich smakiem
i wartościami odżywczymi przez długi czas!
Pamiętaj, aby wielkość opakowania, w którym trzymasz orzechy, była jak najmniejsza. Minimalizujesz tym samym ilość powietrza w pojemniku, a co za tym idzie ryzyko zjełczenia produktu!

źródło zdjęcia: freepik.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj