Ekspresy kolbowe to odmiana ekspresów ciśnieniowych do kawy. Charakteryzują się tym, że woda o odpowiedniej temperaturze (92-96 stopni Celsjusza) dozowana jest pod ciśnieniem (nawet 15 barów) do pojemnika, w którym znajduje się zmielona kawa. W ten sposób uzyskujemy na kawie charakterystyczną piankę, niepowtarzalny smak i aromat. Aby uzyskać ten efekt, należy jednak użyć odpowiedniej kawy. Ekspresy do kawy kolbowe pozwalają na uzyskanie wyjątkowego smaku, jakiego nie da Ci żaden inny sposób parzenia kawy. Jeżeli jesteś fanem kawy nie tylko za jej walory energetyczne, ale również smakowe, koniecznie musisz wiedzieć jaką kawę wykorzystać do parzenia. Wszystko zaczyna się od prostych rzeczy, na które nie zawsze zwracamy uwagę.

Na co zwrócić uwagę wybierając kawę do ekspresu kolbowego?

Zacznij od tego, jaki rodzaj kawy pijesz najchętniej. Jeżeli każdy swój dzień zaczynasz od filiżanki espresso, to kawa mocno palona okaże się doskonałym wyborem, jeśli jednak Twoja ulubiona kawa jest połączona z mlekiem, to dużo lepiej sprawdzą się kawy lekko i średnio palone – wybierz w zależności od tego jak intensywny aromat kawy chcesz uzyskać.

Kolejnym ważnym elementem jest region i smak kawy, jaką pijesz. W zasadzie smak i aromat kawy w dużej mierze pochodzą od jej pochodzenia. Większość palarni łączy kawy z różnych regionów, aby uzyskać najlepszy smak, jednak bez problemu dostaniesz kawę, która pochodzi z jednego, konkretnego regionu. W takim razie, jaką kawę wybrać?

  • Południowa i centralna Ameryka – kawy stamtąd charakteryzują się smakiem z dodatkiem owocowych nut
  • Afryka – kawa z Afryki ma intensywny smak, a z niektórych regionów, na przykład z Etiopii możesz wyczuć kakaowe nuty
  • Indonezja – kawa stamtąd charakteryzuje się bardzo wyważonym smakiem
  • Brazylia – ma bardzo łagodny, lekko orzechowy, pozbawiony kwasowości smak

Kawa ziarnista czy w saszetkach?

Same walory smakowe kawy to nie wszystko. Kupując kawę do ekspresu kolbowego stajemy przed jeszcze jednym dylematem: wybrać kawę ziarnistą czy w saszetkach?

Po pierwsze świadomie pomijamy kawy mielone w dużych opakowaniach. Nawet kawy najlepszej jakości będą miały dobry smak tylko przez krótki okres od otwarcia opakowania, z czasem aromat kawy po prostu wietrzeje. Właśnie dlatego jeżeli wolimy kupić kawę mieloną, to dużo lepszą opcją będzie kawa w saszetkach. Można ją znaleźć na przykład tutaj: https://www.sklepsegafredo.pl/saszetki-espresso-casa-18×7-g,id240.html. Dzięki przygotowanym porcjom, zamkniętym każda oddzielnie nie ryzykujemy, że kawa po jakimś czasie straci swoje walory smakowe. Kawa, którą wsypujemy do ekspresu, zawsze jest świeża i aromatyczna, jak świeżo po zmieleniu. W dodatku ta opcja jest bardzo wygodna, ponieważ kawa od razu jest w odpowiedniej porcji i oszczędzamy czas na jej zmieleniu.

Najwięcej aromatu ma kawa świeżo mielona, dlatego tak dużą popularnością cieszy się kawa ziarnista. Kupujesz opakowanie i mielisz ją w młynku, za każdym razem gdy najdzie Cię ochota na kawę. Brzmi pięknie, prawda? Wybierając kawę ziarnistą, trzeba jednak mieć świadomość, że aby uzyskać doskonały smak i aromat musi ona być odpowiednio zmielona, a co za tym idzie, nie każdy młynek do kawy zda egzamin. Jeżeli jednak zaopatrzysz się w dobry młynek, ten problem znika. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że proces parzenia kawy wydłuża się o czas potrzebny na jej zmielenie, dlatego szybka kawa w 2 minuty przed wyjściem z domu raczej nie wyjdzie.

Na jaką kawę w takim razie się zdecydować? Najlepszą opcją jest znalezienie złotego środka, wiele osób po prostu kupuje oba rodzaje kawy – w saszetkach i ziarnistą. W ten sposób w zależności od ilości czasu i obecnego nastroju przygotowujemy tę kawę, która najbardziej nam odpowiada w danym momencie.

Jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu kolbowego?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here