Rolnictwo ekologiczne regularnie przechodzi stosowne kontrole i funkcjonuje w nim system certyfikatów, dzięki którym konsument może mieć pewność, że wszelkie normy dotyczące ekologicznej produkcji zostały zachowane. Jakie dokładnie są standardy obowiązujące rolników i zakłady przetwórcze?

Ekologiczne produkty – czym są

Produkty EKO/BIO coraz częściej trafiają na stoły ludzi na całym świecie. Żywność ekologiczną wyróżnia wyeliminowanie stosowania produktów sztucznych, takich jak nawozów czy pestycydów, już na etapie uprawy/karmienia trzody. Ma to na celu nie tylko ochronę zdrowia kupujących, ale także środowiska, dzięki zaprzestaniu obciążania go groźnymi substancjami oraz opakowaniami niepodlegającymi rozkładowi. Ekologiczna produkcja wspiera lokalne rolnictwo i wprowadza na rynek produkty, które nie zostały pozbawione naturalnego bogactwa witamin i składników mineralnych.

Wymogi, które musi spełniać żywność ekologiczna

Na terenie Unii Europejskiej produkcję zdrowych produktów ekologicznych reguluje Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91 z dnia 01.01.1993. W Polski zostało ono wprowadzone w maju 2004 roku. Najważniejszymi dla konsumenta wymogami, które muszą zostać spełnione przez producenta takiej żywności, są m.in.:

  • zakaz stosowania syntetycznych środków ochrony roślin,
  • zakaz wykorzystywania ogromnych pól uprawnych,
  • zakaz sztucznego ulepszania żyzności gleby,
  • zakaz stosowania nawozów sztucznych,
  • zakaz stosowania antybiotyków przy hodowli zwierząt,
  • zakaz ściółkowej hodowli zwierząt.

Sposób pozyskiwania certyfikatu ekologicznego

W celu uzyskania certyfikatu potwierdzającego spełnienie wszystkich wymogów, gospodarstwo rolne lub hodowlane powinno skontaktować się z jednostką certyfikującą, posiadającą upoważnienie z rąk ministra rolnictwa, która po dokonaniu stosownej kontroli podejmie decyzję o nadaniu certyfikatu.

Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz zdrowe jedzenie, które ma w 100% ekologiczne pochodzenie, powinieneś zwracać uwagę na to, czy produkt jest opatrzony odpowiednim certyfikatem. Mogą to być nie tylko warzywa, owoce i mięso, ale również nabiał, kasze, makarony, a nawet zioła takie jak mięta czy czystek. Ekologiczną, zdrowszą wersję żywności można znaleźć dzisiaj w każdym supermarkecie.

Jakie standardy muszą być zachowane przy produkcji ekologicznej żywności?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here