Co tak naprawdę oznacza zdrowe śniadanie? Pierwszy przerwie posiłek po nocnej powinien być urozmaicony, zapewniać dużą dawkę energii oraz dostarczać niezbędnych składników odżywczych. Nie należy pomijać śniadań, ponieważ może doprowadzić to do braku energii w ciągu dnia, zwiększenia masy ciała, a także chorób serca. Jak zbilansować śniadanie, by wyszło nam na zdrowie?

Dlaczego należy jeść śniadania?

Śniadanie ma na celu uzupełnienie rezerw organizmu wyczerpanych podczas nocy oraz zapewnienie dostatecznej dawki energii na pierwszą połowę dnia. Z tego względu powinno być prawidłowo zbilansowane. Jego kaloryczność jest uzależniona od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego oraz celów żywieniowych. Śniadanie powinno składać się z produktów, które zapewnią organizmowi łatwo przyswajalne węglowodany i zaspokajają głód, a także węglowodany dłużej trawione, dzięki którym będziemy mogli przez dłuższy czas czerpać energię z posiłku. Dietetyczne posiłki powinny być właściwie skomponowane – warto wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe (płatki owsiane, pieczywo razowe), dobrej jakości tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado, pestki czy orzechy), produkty dostarczające białka zwierzęcego lub roślinnego (jajka, twaróg, ciecierzyca) oraz warzywa i owoce.

Jakie produkty wybierać na śniadanie?

Śniadanie powinno być urozmaicone i zawierać składniki ze wszystkich pięter piramidy żywieniowej. Najlepszym rozwiązaniem są produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, jęczmienne lub musli bez cukru), produkty mleczne (mleko, jogurty naturalne, kefir, twarogi, maślanki, sery żółte), warzywa i owoce – jako dodatek np. do kanapek, owsianki czy jajecznicy. Do pierwszego posiłku w ciągu dnia warto włączać również jaja, dobrej jakości pieczone mięso lub ryby – jako źródło białka, tłuszcze (np. olej lniany lub oliwa z oliwek), orzechy lub nasiona.

Przykładowe śniadanie

Chyba większość z nas nie ma rano zbyt dużo czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań. Z tego względu warto już dzień wcześniej przygotować wszystkie składniki, a o poranku połączyć je w proste i pożywne posiłki dietetyczne. Przykładowe śniadania:

1. Kanapka z twarożkiem i warzywami

Kanapki są zawsze dobrym pomysłem, jeżeli tylko wybierzemy odpowiednie pieczywo np. żytnie, pełnoziarniste. Do przygotowania śniadania będziemy potrzebować twarogu półtłustego, jogurtu naturalnego, ulubionych ziół oraz warzyw np. pół pomidora lub kilka rzodkiewek.

2. Omlet ze szpinakiem i papryką

Omlet to doskonały wybór dla osób, które szukają alternatywy dla tradycyjnej jajecznicy. Wystarczy tylko poddusić na oliwie szpinak i paprykę, dodać roztrzepane jajka i smażyć z każdej strony przez 1-2 minuty. Omlet warto podać z pieczywem pełnoziarnistym.

3. Granola z orzechami, owocami i jogurtem naturalnym

Granolę z pewnością wybiorą miłośnicy słodkich śniadań. Można ją wykonać samodzielnie z płatków owsianych, żurawiny, orzechów, miodu, pestek lub kupić gotową o dobrym składzie, bez dodatku cukru. Do granoli wystarczy dodać jogurt naturalny i owoce, by cieszyć się pysznym i zdrowym śniadaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj