Wielkanoc to radosny czas, kiedy spotykamy się przy stołach w większym gronie. Z pewnością wszyscy chcemy zapewnić naszym gościom zdrowe i smaczne dania. Na szczęście istnieje możliwość uniknięcia całych dni spędzonych w kuchni i nerwów związanych z przygotowywaniem dań.

Catering wielkanocny w Lublinie – wspaniała uczta bez wysiłku

Przygotowanie uroczystego obiadu czy dań na cały okres świąt wymaga zaangażowania i ogromu pracy, na który nie każdy z nas może sobie pozwolić. Natłok obowiązków czy niechęć do gotowania sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na zamówienie cateringu wielkanocnego w Lublinie. Takie rozwiązanie ma wiele korzyści, między innymi oszczędność czasu oraz pewność, że wszystko będzie gotowe na czas, a ty możesz zajmować się innymi obowiązkami lub spędzić więcej czasu z rodziną.

Obecnie restauracje przygotowuję naprawdę dobrze skomponowane i pełnowartościowe dania, a przy tym zdrowe i smaczne. Obsługa w razie potrzeby udostępnia informacje na temat składu posiłków, dzięki czemu możesz zadbać o restrykcje alergiczne czy dietetyczne. Pamiętaj, że zawsze możesz spytać o dostosowanie dania do Twoich preferencji, a restauracja prawdopodobnie zmodyfikuje potrawy lub pozbawi ich wybranych składników.

Smaczne i zdrowe potrawy wielkanocne do przygotowania w domu

Tradycyjny, polski stół przewiduje obfite dania składające się z najbardziej powszechnych polskich składników, takich jak jajka, kiełbasa, czy warzywa. Zdajemy sobie sprawę, że są osoby dbające o dietę i lekkość posiłków, dlatego poniżej przedstawiamy propozycje dań wielkanocnych oraz ich lżejsze odpowiedniki.

Przystawki i sałatki

Oczywiście najbardziej popularnymi przystawkami wielkanocnymi są jajka w majonezie, pasztet czy sałatka jarzynowa. Dla osób zwracających uwagę na dietetyczność potraw proponujemy zamiast tego jajeczne muffiny ze szpinakiem czy cukinią, sałatkę z gotowanym brokułem i jajkiem czy pasta z awokado i pomidora. Sałatka warzywna jest dosyć lekką formą, dlatego wystarczy zamiast majonezu dodać jogurt i ewentualnie uzupełnić ją o ogórek kiszony, jabłko czy cebulę. Polecamy również pasztet z warzyw i kasz.

Zupy

Tradycyjne zupy wielkanocne to barszcz biały i żurek.Lżejsza wersja tych potraw może być przygotowana poprzez ugotowanie ich na wywarze z dużej ilości warzyw. Do zabielania zup warto użyć jogurtu naturalnego lub greckiego, co ogranicza ilość tłuszczu. Biorąc pod uwagę ilość dni świątecznych wiele osób decyduje się również na przygotowanie rosołu świątecznego, który gotowany na chudej wołowinie i z ograniczoną ilością soli może być spożywany nawet przez osoby na diecie.

Świąteczny obiad

Świąteczne śniadanie jest dosyć obfite, dlatego obiad powinien posiadać lżejszą formę. Dobrym pomysłem jest łosoś lub dorsz, czy też pierś indyka. Dodanie przypraw, takich jak imbir, majeranek czy kminek ułatwia późniejsze trawienie.

Słodkości

Tradycyjnie Wielkanoc kojarzy się z babkami, sernikami i mazurkami. Te ciasta można przygotować z lżejszych składników o mniejszej zawartości tłuszczu i cukrów. Mąka pszenna zastąpiona mąką pełnoziarnistą, orkiszową, czy kaszą lub orzechami sprawi, że ciasto nabierze dietetycznego wymiaru. Cukier można zastąpić ksylitolem lub daktylami a zamiast margaryny dodać olej rzepakowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj