Na stołach wielu Polaków królują niepodzielnie dwie zupy: rosół oraz pomidorowa. Ta druga jest najczęstszym wyborem dzieci. W dzisiejszej odsłonie, zaciekawi również dorosłych – przywodzi bowiem skojarzenia związane ze słoneczną Italią.

Zupa pomidorowa Składniki

0,5l rosołu lub bulionu warzywnego

0,2l przecieru pomidorowego w kartonie

1 pomidor świeży

1 ząbek czosnku

Ser mozzarella w kulkach

2 suszone daktyle

Pieprz, sól

Opcjonalnie: natka pietruszki lub świeża bazylia

Zupa pomidorowa Przepis

Bulion lub rosół wlewamy do garnka i zaczynamy gotować. Siekamy drobno pomidory (wcześniej pozbawiając je skórki), daktyle oraz czosnek i wkładamy je do garnka. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy kolejne kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby zupa uzyskała swoją kremowość, należy ją zblendować. Warto poczekać aż trochę przestygnie, by nie uszkodzić urządzenia i samemu się nie poparzyć. Po zakończeniu miksowania, zupę ponownie zagotowujemy, uważając by nie przywarła do dna garnka.

Propozycja podania

W miskach „bulionówkach” lub głębokich talerzach układamy 5-6 kulek sera włoskiego, typu mozzarella. Zalewamy przygotowaną wcześniej zupą. Wierzch posypujemy natką pietruszki lub świeżą bazylią.

Przepis na zupę pomidorową
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here