Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby zrobić znakomite, a jednocześnie proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy tylko kilka składników, które przeważnie mamy w domu, aby zaspokoić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sprawdź najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Przepis, który jest gwarancją sukcesu!

Ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach

Ciasto czekoladowe to znakomita propozycja dla wszystkich miłośników czekolady i aromatycznej kawy. W połączeniu z wiśniami tworzy wyjątkowy deser, który wprost rozpływa się w ustach. Jak przygotować wilgotne ciasto czekoladowe? Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • ¾ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 220 g masła,
  • 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 140 g dżemu wiśniowego,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania

W małym garnku rozpuść posiekaną czekoladę, masło, kakao i kawę. Delikatnie wymieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka, ostudzoną masę czekoladową, jogurt naturalny i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj dżem wiśniowy i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni c przez około 60 minut. Przed upływem tego czasu warto zrobić test suchego patyczka – wystarczy tylko włożyć do ciasta długi patyczek do szaszłyków, by sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Powinno być wilgotne, ale nie surowe.

Ostudzone ciasto można udekorować słodką polewą czekoladową. Należy rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę wraz z odrobiną dżemu wiśniowego oraz 125 ml śmietanki kremówki. Całość delikatnie połącz i polej nią deser. Przygotowując ciasto należy pamiętać o kilku prostych zasadach, które można znaleźć na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/.

1 KOMENTARZ

  1. Ciasto smaczne i mogę częściowo potwierdzić stwierdzenie, że zawsze się udaje, bo zrobiłam ostatnio raz i wyszło w porządku:D

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj