Nie od dziś wiadomo, że soki owocowe i warzywne to samo zdrowie. Warto wypijać przynajmniej 2 szklanki soku dziennie, aby dostarczyć sobie niezbędnych witamin.
Soki tłoczone – czemu to najlepszy wybór?
W marketach znajdziemy ogromny wybór soków, jednak czy na pewno są one bogate w witaminy? Warto zerknąć na skład i porównać sok rozwodniony z sokiem tłoczonym. Te drugie oprócz dawki witamin mają naturalny smak, bez dodatku sztucznych substancji.
Pyszne soki można uzyskać z marchwi, jabłek, jarmużu, szpinaku, pomidorów, truskawek, malin, pomarańczy, buraków i wielu innych warzyw i owoców. Warto eksperymentować z łączeniem składników, możemy odkrywać naprawdę zaskakujące smaki!
Czego dostarczają świeże soki?
Nasz organizm ma wysokie zapotrzebowanie na witaminy, w szczególności takie, które dają nam odporność przez cały rok. W świeżych sokach znajdziemy mnóstwo witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga w przyswajaniu żelaza oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ważną substancją jest też β-karoten – wpływa korzystnie na wzrok, chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV. W sokach świeżo tłoczonych znajdziemy także witaminę A, K, oraz błonnik i kwas foliowy. To tylko niektóre z całej gamy witamin zawartych w świeżych sokach.
Warto pamiętać, że picie świeżych soków zapewni nam dużo wyższą odporność i lepsze samopoczucie, a przecież każdemu zależy na zdrowiu swoim i najbliższych.