Stosowanie się do zasad BHP jest jedną z najważniejszych wytycznych panujących w kuchniach lokali gastronomicznych. W okresie pandemii wymogi są jeszcze większe; właściwe utrzymanie higieny pomieszczenia ma ogromne znaczenie dotyczące bezpieczeństwa pracowników i gości.

Higieniczna czystość kuchni w okresie pandemii

Kuchnie restauracyjne powinny lśnić czystością, doskonale wie o tym każdy właściciel i pracownik lokalu gastronomicznego. Osiadający przez dłuższy okres tłuszcz z przygotowywanych potraw, okruchy, resztki jedzenia czy kurz są doskonałą pożywką dla bakterii, wirusów i grzybów. Czystość kuchni w czasie pandemii wskakuje jednak na jeszcze wyższy poziom. Należy pamiętać o tym, by możliwie jak najczęściej przecierać blaty, podłogi i wszelkiego rodzaju inne powierzchnie. To również dbałość o czystość takich elementów jak kurki w kuchni i piecu, kontakty, kratki wentylacyjne, uchwyty od szafek czy nóżki blatów. Ich regularne, częste czyszczenie pozwala nie tylko na pozbycie się osiadającego brudu, ale także nawet najmniejszych bakterii rozprowadzanych przez pracowników.

Dezynfekcja kuchni w lokalach gastronomicznych

Samo zebranie drobinek jedzenia, kurzu czy tłuszczu ze wszystkich powierzchni nie gwarantuje niestety stuprocentowej czystości i bezpieczeństwa kuchni. Największym zagrożeniem w okresie pandemii są oczywiście osadzające się i rozwijające, niewidoczne gołym okiem bakterie i wirusy. Ich niestety nie eliminuje wilgotna gąbka czy większość środków czyszczących. Bardzo istotna jest więc regularna jak najczęstsza dezynfekcja kuchni restauracyjnej. Tylko ona zapewnia eliminację drobnoustrojów do poziomu niezagrażającego życiu i zdrowiu pracowników oraz gości lokalu.

Idealną kolejnością utrzymania odpowiedniego poziomu higieny w kuchni jest:

  • Mycie wstępne powierzchni,
  • Dokładne mycie powierzchni,
  • Płukanie powierzchni,
  • Dezynfekowanie powierzchni,
  • Suszenie powierzchni.

Higiena pracowników gastronomii higieną kuchni

Nie mniej istotna jest właściwa higiena samych pracowników. Regularne mycie i dezynfekowanie rąk, czyszczenie i dezynfekowanie odzieży (w tym butów), zakrywanie włosów, stosowanie rękawiczek i maseczek ochronnych jest wymogiem zarówno podczas przygotowywania, jak i wydawania żywności. Poruszanie się po kuchni bez maseczki w ogromnej mierze naraża ją na rozwój zagrażających zdrowiu gości drobnoustrojów. Należy także pamiętać o niestawianiu się w kuchni restauracyjnej w przypadku pojawienia się jakichkolwiek objawów chorobowych. Aby być pewnym idealnej higieny w kuchni warto oczywiście zadbać również o profesjonalne wyposażenie gastronomiczne. Nowoczesne i łatwe w czyszczeniu akcesoria oraz dodatki kuchenne można znaleźć na https://gastro-swiss.pl/

Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii jest bezpieczeństwem i higieną wszystkich osób korzystających z usług lokalu. Dokładne stosowanie się do ich zasad ma bardzo duże znaczenie w kwestii dalszego rozwoju pandemii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj