Przygotowanie wyśmienitych wypieków wcale nie musi być bardzo skomplikowane. Oto 3 pyszne propozycje przeznaczone także dla początkujących kucharzy!
1. Chlebek bananowy
Ten rodzaj wypieku jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, ale ma on także wielu fanów na całym świecie, również w Polsce. Jak go przygotować?
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 1 kostka masła,
- 3-4 dojrzałe banany,
- dodatki: 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, sól.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Dodajemy cukier, roztopione masło oraz rozgniecione widelcem lub blenderem banany. Składniki możemy zmiksować mikserem lub wymieszać ręcznie. W drugiej misce umieszczamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Mieszamy, a potem łączymy z morką masą.
Ciasto umieszczamy foremce keksowej wyłożonej papierem, a potem zapiekamy przez około godzinę, aż do suchego patyczka.
2. Prosty sernik
Kapitalny pomysł na słodki deser na każdy dzień. Dodatkowo, ten przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu!
Składniki:
- 700 g chudego twarogu,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Twaróg umieszczamy w misce i blendujemy, aż będzie gładki. Potem dosypujemy cukier i wbijamy jajka i dalej blendujemy. Na koniec dodajemy budynie waniliowe.
Przekładamy masę do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Następnie piekarnik lekko uchylamy i studzimy sernik, aby nie opadł.
3. Wilgotny jabłecznik włoski
To ciasto jabłkowe nieco inne od tego przygotowywanego tradycyjnie w Polsce, ale jest bardzo łatwe do zrobienia i przy tym wyśmienite!
Składniki:
- 280 g mąki pszennej,
- 150 ml oleju,
- 150 g cukru,
- 50 g miodu płynnego,
- 3 jabłka,
- 2 jajka,
- dodatki: 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce umieszczamy jajka, olej, cukier i miód i miksujemy. W drugiej misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i mieszamy. Potem suche składniki dodajemy do mokrych.
Obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazdka nasienne i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do ciasta. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i równamy masę. Pieczemy około 45 minut.
Sprawdź także inne proste i pyszne przepisy na Najlepszewkuchni.pl!