Dobre wyposażenie gastronomii to podstawa, kiedy prowadzisz biznes gastronomiczny. Najważniejsze to już na starcie zakupić urządzenia, które charakteryzują się wysoką jakością i wieloletnią gwarancją. Dzięki temu unikniesz konieczności kupowania nowego sprzętu w każdym sezonie, a także serwisowania wyposażenia, które jeszcze da się uratować. Jakie urządzenia powinieneś kupić, jeszcze zanim udostępnisz swoją restaurację gościom? Oto kilka niezbędników.

Urządzenia chłodnicze – podstawowe wyposażenie gastronomii

Niezależnie od tego czy Twój biznes podaje wykwintne dania, czy wyłącznie wymyślne koktajle, będzie Ci potrzebna lodówka. To w niej przechowasz wszystkie niezbędne produkty spożywcze od owoców, przez płyny, po mięsa, nabiał itd. Dzięki ustawieniu odpowiedniej temperatury, żadne zakupione przez Ciebie jedzenie i napoje nie popsują się przed terminem ich przydatności. Upewnij się, że kupujesz porządne wyposażenie gastronomii. Sprawdź, czy urządzenie posiada gwarancję, abyś w razie potrzeby miał możliwość oddania go do serwisu w celu naprawy, lub wymiany na nową, działającą lodówkę. Najlepiej aby miała ona również funkcję mrożenia, która przyda Ci się szczególnie latem, do tworzenia zimnych drinków z kostkami lodu.

Blender

Chociaż wielu osobom blendery mogą kojarzyć się tylko z robieniem dietetycznych smoothies, ten sprzęt przydaję się kucharzom o wiele częściej. Przede wszystkim jest to idealne narzędzie do przygotowywania sosów, dipów, past oraz kremowych zup. Porządny blender jest w stanie poszatkować twarde produkty takie jak surowe owoce i warzywa, a nawet lód. Ten sprzęt powinien odznaczać się ostrymi ostrzami oraz prostotą obsługi. W zależności od preferencji można wybrać urządzenie będące pojedynczą rączką lub zestawem z pojemnikiem.

Płyta gazowa lub elektryczna

Twoja kuchnia nie obejdzie się bez płyty grillowej — oczywiście jeżeli w planach masz podawanie dań na ciepło. Jest to niezbędnik każdej restauracji i stanowi elementarną część wyposażenia gastronomii. Do wyboru masz płytę gazową lub elektryczną. Obie posiadają swoje zalety, dlatego najlepiej abyś wybór podyktował własną wiedzą i doświadczeniem oraz kompetencjami zatrudnianych kucharzy. To oni najlepiej będą wiedzieć, jaki sprzęt będzie dla nich wygodniejszy w użyciu. Warto abyś wziął również pod uwagę koszta użytkowania danej płyty.

Umywalka

Żeby biznes gastronomiczny mógł funkcjonować jak należy i przechodzić wszelkie inspekcje sanitarne, konieczne jest zachowanie nienagannej czystości w lokalu. A to wiążę się m.in. z myciem używanych naczyń oraz sprzętów kuchennych. Aby osoba na tak zwanym zmywaku nie zniechęciła się do pracy już po pierwszym dniu, warto zadbać o zakupienie profesjonalnej umywalki. Najlepiej aby miała ruchomą baterię, która zdecydowanie ułatwia proces czyszczenia zastawy. Zadbaj również o to żeby zlew był pojemny, dzięki czemu trudne do zmycia zabrudzenia będzie można najpierw namoczyć. Dodatkowej wygody nada także zamontowany na stałe dozownik płynu do mycia naczyń.

Zadbaj o odpowiednie wyposażenie gastronomii, aby ułatwić i przyspieszyć pracę zatrudnianym osobom. Oprócz powyższych sprzętów przydatny może się okazać również porządny ekspres do kawy. Można go zauważyć nie tylko w kawiarniach, ale również restauracjach, jadłodajniach, a nawet barach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj