Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, która wiąże się albo z niewystarczającą produkcją insuliny, albo z problemami z jej prawidłowym wykorzystaniem przez komórki. Osoby, u których została ona zdiagnozowana, muszą pozostawać pod stałą opieką specjalisty. Na tym jednak nie koniec – równie ważne jest to, co jedzą diabetycy. Jaka dieta jest polecana dla cukrzyków? Podpowiadamy!

Podstawy menu dla diabetyków – dieta a indeks glikemiczny

Podstawą w trakcie komponowania menu dla diabetyków jest indeks glikemiczny. Dieta dla cukrzyków powinna bazować przede wszystkim na produktach o niskim i ewentualnie średnim IG. Czym tak właściwie jest ten wskaźnik? Jego głównym zadaniem jest określenie, jak szybko po spożyciu danego artykułu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. Jak z pewnością się domyślasz, im wolniej, tym lepiej.

Warto jednak pamiętać, że na wysokość indeksu glikemicznego wpływa kilka czynników:

  • zawartość błonnika, białka i tłuszczu (im jest ich więcej, tym niższy IG danego produktu),
  • stopień dojrzałości owoców i warzyw,
  • obróbka termiczna (surowe warzywa i owoce mają niższy IG niż te gotowane).

Co ciekawe, indeks glikemiczny zależy także od stopnia rozdrobnienia.

Jak powinna wyglądać dieta diabetyka?

Jak w takim razie powinno wyglądać menu dla diabetyków? Dieta w cukrzycy może stanowić nie lada wyzwanie. Oprócz zadbania o spożywanie produktów o odpowiednim indeksie glikemicznym, należy także pamiętać o kilku innych kwestiach. Mowa przede wszystkim o cukrach prostych, których zdecydowanie należy unikać. Ich dopuszczalna podaż nie może przekroczyć 10% dziennej wartości energetycznej!

Jeśli chodzi o węglowodany, to strzałem w dziesiątkę będą te złożone, które nie tylko mają niski IG, ale także zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego. A skoro o nim już mowa, to warto zadbać o właściwą podaż frakcji rozpuszczalnej w wodzie. To właśnie ona pozwala kontrolować masę ciała u diabetyków, którzy bardzo często mają problem z nadwagą lub otyłością. W diecie nie może zabraknąć także kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (omega-3 i omega-6) oraz białka (15-20% wartości energetycznej wszystkich posiłków).

Należysz do grona diabetyków? Postaw na dietę pudełkową!

Diabetycy doskonale wiedzą, jak ważna jest dieta. To właśnie prawidłowy sposób odżywiania ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie i jest najlepszym wsparciem leczenia farmakologicznego. Jeśli masz problem z samodzielnym opracowaniem codziennego menu, to z pomocą przychodzi dieta pudełkowa! Plan żywieniowy dostępny w ofercie cateringu dietetycznego jest opracowywany przez doświadczonych dietetyków, dzięki czemu możesz mieć pewność, że posiłki będą nie tylko odpowiednio zbilansowane, ale także bezpieczne dla Twojego zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj