Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, która wiąże się albo z niewystarczającą produkcją insuliny, albo z problemami z jej prawidłowym wykorzystaniem przez komórki. Osoby, u których została ona zdiagnozowana, muszą pozostawać pod stałą opieką specjalisty. Na tym jednak nie koniec – równie ważne jest to, co jedzą diabetycy. Jaka dieta jest polecana dla cukrzyków? Podpowiadamy!
Podstawy menu dla diabetyków – dieta a indeks glikemiczny
Podstawą w trakcie komponowania menu dla diabetyków jest indeks glikemiczny. Dieta dla cukrzyków powinna bazować przede wszystkim na produktach o niskim i ewentualnie średnim IG. Czym tak właściwie jest ten wskaźnik? Jego głównym zadaniem jest określenie, jak szybko po spożyciu danego artykułu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. Jak z pewnością się domyślasz, im wolniej, tym lepiej.
Warto jednak pamiętać, że na wysokość indeksu glikemicznego wpływa kilka czynników:
- zawartość błonnika, białka i tłuszczu (im jest ich więcej, tym niższy IG danego produktu),
- stopień dojrzałości owoców i warzyw,
- obróbka termiczna (surowe warzywa i owoce mają niższy IG niż te gotowane).
Co ciekawe, indeks glikemiczny zależy także od stopnia rozdrobnienia.
Jak powinna wyglądać dieta diabetyka?
Jak w takim razie powinno wyglądać menu dla diabetyków? Dieta w cukrzycy może stanowić nie lada wyzwanie. Oprócz zadbania o spożywanie produktów o odpowiednim indeksie glikemicznym, należy także pamiętać o kilku innych kwestiach. Mowa przede wszystkim o cukrach prostych, których zdecydowanie należy unikać. Ich dopuszczalna podaż nie może przekroczyć 10% dziennej wartości energetycznej!
Jeśli chodzi o węglowodany, to strzałem w dziesiątkę będą te złożone, które nie tylko mają niski IG, ale także zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego. A skoro o nim już mowa, to warto zadbać o właściwą podaż frakcji rozpuszczalnej w wodzie. To właśnie ona pozwala kontrolować masę ciała u diabetyków, którzy bardzo często mają problem z nadwagą lub otyłością. W diecie nie może zabraknąć także kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (omega-3 i omega-6) oraz białka (15-20% wartości energetycznej wszystkich posiłków).
Należysz do grona diabetyków? Postaw na dietę pudełkową!
Diabetycy doskonale wiedzą, jak ważna jest dieta. To właśnie prawidłowy sposób odżywiania ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie i jest najlepszym wsparciem leczenia farmakologicznego. Jeśli masz problem z samodzielnym opracowaniem codziennego menu, to z pomocą przychodzi dieta pudełkowa! Plan żywieniowy dostępny w ofercie cateringu dietetycznego jest opracowywany przez doświadczonych dietetyków, dzięki czemu możesz mieć pewność, że posiłki będą nie tylko odpowiednio zbilansowane, ale także bezpieczne dla Twojego zdrowia.