Kawę i herbatę pijemy na co dzień i to zwykle w sporych ilościach, ale niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że smak i zapach naparu zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest jakość wody użytej do parzenia napoju. Jak o nią zadbać i czy dzbanek do filtrowania wody może Ci w tym pomóc?

Czy woda powinna mieć smak i zapach?

Warto zwrócić uwagę, że wysokiej jakości woda butelkowana powinna mieć neutralny zapach. Inaczej to wygląda w przypadku kranówki. Tu ciecz może pachnieć chlorem. Pierwiastek ten stosowany jest do oczyszczania wody, ale w ilościach bezpiecznych dla zdrowia człowieka. Dlatego woń chloru nie powinna wzbudzać w nas obaw.

Nieco inaczej prezentuje się kwestia smaku. Zależy on w dużej mierze od chemicznego składu wody, a dokładnie – od zawartości poszczególnych pierwiastków. Można to łatwo odczuć na przykładzie wód sprzedawanych w uzdrowiskach, które zdecydowanie różnią się od kranówki.

Bezpieczna dla zdrowia woda z kranu powinna mieć neutralny smak i zapach, ale może mieć bardziej wyczuwalny chlor. Na jakie wonie zwrócić szczególną uwagę?

Zapach zgniłych jaj może oznaczać, że do miejskiego wodociągu dostała się siarka lub siarkowodór. O ile dla odbiorców taka woń to dyskomfort, tak dla służb miejskich może oznaczać uszkodzenie systemu wodociągowego.

Z kolei metaliczny posmak zwykle występuje w starych instalacjach, które zaczynają rdzewieć. Cząsteczki metalu dostają się do rur, a w konsekwencji – do naszych organizmów.

Dlaczego twardość wody ma znaczenie?

Na smak i zapach wody wpływ ma również jej twardość. Kiedy jest bardzo duża, przygotowywane napoje mogą gorzej smakować. Sytuacja hydrologiczna w Polsce jest bardzo podobna od lat – na szczególnie twardą narzekają przede wszystkim mieszkańcy zachodniej i południowej Polski.

Woda niefiltrowana powoduje również odkładanie się we wnętrzu czajnika lub ekspresu tzw. kamienia kotłowego. To osad składający się z soli wapnia i magnezu. Nieusuwany może przyczynić się do awarii elementów grzewczych ekspresu, ponieważ będą one musiały pracować coraz intensywniej.

Jak wykorzystywać dzbanek filtrujący?

Jeśli szukasz sposobu na to, aby radzić sobie z nieprzyjemnym smakiem i zapachem wody, możesz kupić dzbanek szklany z filtrem z węgla aktywowanego. Taki wkład skutecznie pochłania cząsteczki zanieczyszczeń i szkodliwe dla organizmu substancje oraz pierwiastki, w tym: metale ciężkie, chlor, zabrudzenia, cząsteczki rdzy.

Węgiel aktywowany wykonuje się z włókien m.in. orzecha kokosowego poddanym specjalnej obróbce termicznej. Dzięki temu istotnie zwiększa się ich chłonność i są w stanie zatrzymać bardzo duże ilości szkodliwych związków, a przy tym pozostają w pełni bezpieczne dla człowieka.

Stosując szklany dzbanek filtrujący, można w prosty sposób poprawić jakość wody, spożywanych napojów i zadbać o swoje zdrowie. Wydajność wkładów węglowych jest różna. Przeciętny filtr wystarcza na 30 dni używania lub do przefiltrowania 150 litrów (w zależności od twardości wody).

Wiele dzbanków ma automatyczny licznik, który sygnalizuje konieczność wymiany filtra. Niektóre wkłady mogą dodatkowo wzbogacać wodę o cząsteczki magnezu lub w szczególnie dużym stopniu ograniczać odkładanie się kamienia w domowych urządzeniach AGD (np. ekspresie do kawy).

Wybór dzbanka do filtrowania wody nie jest przesadnie skomplikowany. Przede wszystkim trzeba zdecydować się na pojemność naczynia. Największe mogą mieścić nawet 4 litry cieczy. To doskonałe rozwiązanie dla całej rodziny lub pracowników w firmie. Osoby, które szukają czegoś bardziej mobilnego, mogą zamiast dzbanka zdecydować się na butelkę filtrującą. Pełni ona dokładnie taką samą funkcję, ale zabierzesz ją ze sobą wszędzie: do szkoły, na trening lub wycieczkę do lasu.

Ogromną zaletą filtra z węgla aktywowanego jest to, że nada się on do oczyszczania każdego rodzaju wody pitnej. Dlatego dzbanek lub butelkę możesz równie dobrze napełnić w domu, w pracy lub na kempingu. Pamiętaj jednak, że naczynia filtrujące nie sprawdzą się do oczyszczania wody stojącej, nieprzebadanej.

Smak i zapach wody mają istotne znaczenie dla Twoich doznań, kiedy pijesz ulubioną kawę lub herbatę. Stosując dzbanek filtrujący, można zadbać o to, aby każda filiżanka naparu smakowała doskonale.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj