W ostatnim czasie dużo uwagi poświęca się diecie bezglutenowej. Powodem tego jest niewątpliwie wzrost rozpoznanych wrażliwości na gluten. Jednak coraz częściej dieta bezglutenowa jest nowym stylem odżywiania, niezwiązanym z chorobą, jaką jest celiakia.

Sposób na odchudzanie.

Niektórzy sięgają po tę dietę alby zrzucić nadprogramowe kilogramy. Dieta bezglutenowa w tym wypadku jest skuteczna, albowiem tak się składa, że wszelkie produkty zawierające gluten są bardziej kaloryczne od tych bez tego białka. Ponadto w diecie siłą rzeczy jest więcej warzyw i owoców. Ma to również wpływ na rodzaj i ilość kalorii. Ponadto substancje odżywcze są lepiej przyswajalne właśnie z powodu nieobecności glutenu, który zazwyczaj „zlepia” kosmki jelitowe. Tak więc ograniczenie glutenu jest dobrym wyborem i dobrze, gdyby nawyk ten wszedł na stałe do sposobu odżywiania.

Dieta przeciwzapalna.

Ogólnie znanym faktem jest, że gluten powoduje w organizmie zaostrzenie istniejących stanów zapalnych, które w zasadzie mogą dotyczyć różnych narządów. Dieta bezglutenowa prowadzi do znacznego zmniejszenia zapaleń a w niektórych przypadkach z pomocą zdolności regeneracyjnych organizmu, do ich całkowitych wyleczeń. Szczególnym przypadkiem, jest zapalenie tarczycy, gdzie wyeliminowanie glutenu daje świetnie rezultaty. Wpływa też na to struktura białkowa tarczycy, która jest zbliżona do struktury glutenu. Dlatego przeciwciała atakujące gluten, niejako przy okazji atakują tarczycę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj