Prawidłowe żywienie i właściwa dieta są kluczowym elementem zdrowego trybu życia. Nie inaczej jest w przypadku choroby. Właściwa dieta ma istotne znaczenie m.in. u osób z chorobą nowotworową.
Właściwa dieta przy nowotworze złośliwym jest niezwykle ważna. Dzięki odpowiednim składnikom organizm ma siły do walki z chorobą, wzmacnia się także jego odporność. Od tego z kolei zależy możliwość wdrożenia odpowiednich, najlepszych dla pacjenta terapii. Zdarza się bowiem nieraz, że organizm jest zbyt słaby na zastosowanie wymaganego leczenia.
Jaka dieta przy nowotworze złośliwym?
Prawidłowa, bogata w niezbędne składniki, witaminy i minerały dieta może nie tylko zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne choroby takie jak nowotwór, ale i wspomóc organizm w walce z tak poważną chorobą jak rak krwi. Inaczej jednak wygląda dieta u osoby poddanej chemioterapii, a inaczej dieta u pacjenta po przeszczepie szpiku!
Dieta pacjenta onkologicznego powinna być przede wszystkim bogata w odżywcze składniki i podana w atrakcyjny sposób. Najlepiej, by była bogata w białko, gdyż białko jest ważnym składnikiem budulcowym odpowiedzialnym za masę mięśniową. W razie gdyby dieta nie była w stanie w pełni pokryć zapotrzebowania na białko, warto włączyć do diety specjalistyczne, wysokoenergetyczne preparaty odżywcze.
Przy nowotworze złośliwym należy także wykluczyć szereg produktów. W jadłospisie zdecydowanie nie powinno być potraw smażonych, konserwowych, wędzonych i przetworzonych!
Jaka dieta przy chemioterapii?
Pacjenci onkologiczni będący w trakcie chemioterapii powinni jeść przede wszystkim niewielkie porcje w niedużych odstępach czasu – co ok. 2-3 godziny. Pacjenci powinni spożywać dania ciepłe – nie gorące, o zawiesistej konsystencji. Idealne są zupy kremy czy puree. Potrawy powinny być pożywne.
Dodatkowo pacjenci powinni regularnie nawadniać organizm. Należy jednak zrezygnować z napojów gazowanych czy kawy. Także w tym przypadku z diety należy bezwzględnie wykluczyć niektóre składniki i potrawy. Osoba poddana chemioterapii nie powinna spożywać potraw wędzonych, smażonych i produktów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik. Należy również unikać potraw o silnym zapachu i ostro przyprawionych oraz ciężkostrawnych. Szukasz informacji na temat diety przy nowotworze złośliwym i diecie przy chemioterapii? Więcej informacji znajdziesz na stronie https://www.dkms.pl/pl/zywienie.
Jaka dieta po przeszczepie szpiku?
Także pacjenci po przeszczepie komórek macierzystych powinni zastosować się do specjalnej diety. W pierwszych miesiącach po przeszczepie, w momencie gdy układ odpornościowy wciąż nie działa prawidłowo – najważniejsze jest stosowanie diety ubogobakteryjnej.
Posiłki powinno się spożywać od razu po przyrządzeniu i bezwzględnie nie powinno się jeść pozostałości po poprzednim posiłku. Nie wolno też spożywać surowych produktów takich jak tatar czy sushi.