Ekspresy do kawy to narzędzia coraz częściej spotykane w mieszkaniach i domach wielu z nas. Aromatyczna kawa stała się codziennym nawykiem, a nawet rytuałem Polek i Polaków. Ekspresy na stałe zadomowiły się w biurach i hotelach, by następnie wypełnić kuchnie wielu osób na co dzień spragnionych świeżej kawy wysokiej jakości. Od przelewowych klasyków z dzbanuszkiem po ciśnieniowe kolbowe dla smakoszy, którzy do parzenia kawy podchodzą z aptekarską precyzją. Najpopularniejszymi ekspresami znikającymi ze sklepowych półek są jednak prawdopodobnie ciśnieniowe ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem. Dlaczego? Przede wszystkim są po prostu bardzo wygodne! Dowiedzmy się o nich nieco więcej.
Żadna kawa nie zastąpi tej, którą zmielimy świeżo tuż przed zaparzeniem. Ekspresy automatyczne ułatwiają pracę, ponieważ wykonują całą robotę za nas. Jeśli mielimy kawę w oddzielnie kupionym młynku musimy się solidnie napracować, jeśli młynek jest ręczny lub przynajmniej poświęcić chwilę dłużej na obsługę młynka elektrycznego i przygotowanie zmielonej w nim kawy. W ekspresie z wbudowanym młynkiem po prostu podkładamy kubek, naciskamy odpowiedni przycisk i czekamy na gotową kawę. Jest to zatem świetna opcja dla zabieganych osób, których poranki są zwykle krótkie i intensywne. Przy pracowitym, dynamicznym trybie życia, dobra kawa jest często jak koło ratunkowe.
Młynki w ekspresach automatycznych, podobnie jak oddzielne młynki, mogą być ceramiczne lub stalowe. Ceramiczny nie będzie się tak bardzo nagrzewał. Pozwoli to na zachowanie pełnego bukietu aromatu. Natomiast, jak się domyślacie, jest on bardziej podatny na zniszczenia niż młynek stalowy. Młynki stalowe są bardzo ostre, dzięki czemu właściwie „siekają” kawę i nie wytwarzają pyłu, który często odpowiada za gorzki smak naparu. Młynek stalowy będzie występował w dwóch wariantach – z płaskimi (tzw. żarnowy) i stożkowymi żarnami (tzw. stożkowy). Młynek żarnowy pozwoli na uzyskanie pełniejszego aromatu, a młynek stożkowy pozostawi po sobie mniej odpadów.
Na rynku dostępne są ekspresy przelewowe z wbudowanym młynkiem. To z pewnością będzie najtańsza opcja. Najlepsze młynki w ekspresach będą miały kilka (niektóre nawet kilkanaście) programów mielenia kawy. Regulować można w nich grubość (stopień) mielenia i moc kawy (czyli jak wiele kawy zostanie użyte do zaparzenia jednej filiżanki czy kubka). Młynek jest bardzo ważnym elementem ekspresu i procesu przygotowania kawy. To on decyduje w dużym stopniu o aromacie i smaku kawy. Warto dobrać taki ekspres, którego młynek pozwoli na uzyskanie jak najsmaczniejszej kawy.