Dieta w odchudzaniu pełni bardzo ważną rolę, dlatego warto zadbać o to, by była odpowiednio dobrana. Można skorzystać z profesjonalnej pomocy fachowca w tej dziedzinie. Dietetyk ułoży plan żywieniowy dostosowany do indywidualnych potrzeb i predyspozycji pacjenta, uwzględniając przy tym płeć, wiek, wagę, wzrost, wykonywany zawód itp. Skorzystanie z fachowej pomocy wiąże się jednak z kosztami, dlatego na początku warto podjąć samodzielną próbę zrzucenia kilku kilogramów. Czasami wystarczy samozaparcie, by przestawić się na ogólne zasady zdrowego żywienia i równie szybko stracić na wadze. Wystarczy odrobina dobrych chęci, by w niedługim czasie cieszyć się smukłą sylwetką.

Fit jedzenie, czyli jak zdrowo się odżywiać, gubiąc zbędne kalorie

Jedzmy 3 główne posiłki w ciągu dnia – śniadanie, obiad i kolację. Ewentualnie wzbogaćmy je o drugie śniadanie i podwieczorek. Najważniejsze, aby nie chodzić głodnym i nie podjadać. Regularne spożywanie posiłków przyzwyczai organizm do zdrowszych nawyków i po jakimś czasie przyzwyczaimy się do czasu spożywania posiłków. Wówczas przestaniemy odczuwać gazy, wzdęcia czy zaparcia, bo powstają one ze zbyt częstego jedzenia, które zaburza dokładne trawienie.
Jakie produkty wybierać, by szybciej zgubić zbędne kilogramy? Fit produkty mają obniżoną kaloryczność, choć to właśnie one dodają nam sił witalnych, a zaliczamy do nich m.in. takie produkty, jak:

  1. Produkty zbożowe – ciemne pieczywo, kasza jaglana, jęczmienna, gryczana, brązowy ryż.
  2. Warzywa – nie ma ograniczeń co do ilości zjadanych warzyw – można je jeść do woli.
  3. Owoce – należy spożywać je zamiast słodyczy, najlepiej 1-3 sztuki dziennie.
  4. Nabiał – chude mleko, kefir, chudy biały ser.
  5. Mięso – ryby i drób. Od czasu do czasu dobrze byłoby zjeść także czerwone mięso.
  6. Tłuszcze roślinne – tu przede wszystkim oliwa z oliwek.

Zdrowe odżywianie to takie, które jest całkowicie pozbawione słodyczy, choć są także „dobre” węglowodany i ich spożycie pozytywnie wpłynie na spadek wagi. Do szkodliwych węglowodanów zaliczają się produkty zawierające cukry proste, czyli czekolady, cukierki, batony, także mąka pszenna, biały ryż, a także ziemniaki. Z kolei węglowodany „dobre” to te zawarte w zielonych warzywach (brokułach, szpinaku, cukinii…) oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych i roślinach strączkowych (fasoli, soczewicy, groszku…).

Fit jedzenie przygotowywane jest z produktów najmniej przetworzonych, bogatych w witaminy, błonnik i sole mineralne. To najzdrowsze jedzenie, dzięki któremu organizmowi dostarczana jest odpowiednia dawka energii. Łatwo przyswajalne składniki zawarte w fit jedzeniu pozytywnie wpłyną na przemianę materii, a co za tym idzie, także na spadek wagi.

Sama dieta nie wystarczy

Sama dieta oparta na fit jedzeniu może nie wystarczyć, by szybko stracić zbędne kilogramy. Warto więc połączyć zdrowe odżywianie z aktywnością fizyczną. Ruch sprzyja utracie wagi oraz produkcji hormonów szczęścia. W związku z tym nie tylko szybciej chudniemy, ale także poprawiamy swoje samopoczucie oraz stan zdrowia. Ruch pobudza krążenie krwi i dotlenia organizm . Sprzyja także dobremu trawieniu i eliminacji stresu. Fit jedzenie, aktywność fizyczna, dodatkowo odpowiednie nawadnianie organizmu, wypoczynek i wysypianie się to klucz do osiągnięcia zamierzonego celu – smukłej i wymodelowanej sylwetki i dobrego samopoczucia.

Codzienne spożywanie fit jedzenia, o regularnych porach, pozwoli szybko i skutecznie wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe. Niepotrzebne okażą się wizyty u dietetyka, a także u lekarza. Nasz organizm będzie prawidłowo odżywiony i nawodniony, a my sami poczujemy się dużo lepiej we własnej skórze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj