Znalezienie restauracji serwującej dania kuchni polskiej nie jest trudne. W zasadzie w każdym mniejszym i większym mieście co najmniej jedna taka istnieje. Problem w tym, że niekoniecznie wszystkie można polecić. Wręcz przeciwnie. Dlatego warto wiedzieć, na jakie aspekty zwrócić uwagę, aby wybrać rzeczywiście dobrą restaurację z kuchnią polską w Krakowie.

Przede wszystkim spójność wizji

Stworzenie doskonałego miejsca, w którym klienci mogą smacznie zjeść, okazuje się znacznie trudniejszym zadaniem, niż wielu początkującym restauratorom się wydaje. Podstawą jest dobrze przemyślana wizja tego, jaki charakter powinna mieć restauracja. Dopiero wtedy można przejść do szczegółów. I tutaj ważne, aby wszystkie detale zostały idealnie do siebie dopasowane – począwszy od wyglądu sali, w której goście jedzą, poprzez zatrudnienie kucharza specjalizującego się w daniach konkretnej kuchni, aż do opracowania optymalnego jadłospisu. Wystarczy, że choć jeden element nie pasuje, i w zasadzie trudno wtedy o sukces.

Wystrój wnętrza ma znaczenie

Dobra restauracja, w której serwowana jest kuchnia polska w Krakowie, powinna już od progu zachęcać gości do wejścia. Ogromne znaczenie ma aranżacja wnętrza tym bardziej, że chodzi o tematyczny lokal gastronomiczny. Klienci muszą od razu poczuć się komfortowo, więc istotny jest estetyczny wystrój wnętrza – schludny, ale też zaprojektowany z pomysłem. Ważne, aby każdy detal kojarzył się klientom ze swojskim klimatem. Taki charakter mogą tworzyć elementy drewniane i ceglane, kolory kojarzone z kulturą ludową, czy obrazy przedstawiające polskie krajobrazy. Najważniejsze, aby wszystko tworzyło spójną całość.

Doświadczony szef kuchni

Oczywiście nawet najpiękniejsze wnętrze nie uratuje sytuacji, jeżeli jedzenie okaże się niesmaczne. Dlatego dobra restauracja z kuchnią polską musi mieć szefa kuchni, który zna się na rzeczy. Tak naprawdę to on jest twarzą lokalu, ponieważ bierze pełną odpowiedzialność za serwowane dania. Warto zatem zwrócić uwagę, czy na stronie internetowej restauracji znajduje się informacja o tym, kto jest głównym kucharzem i jakie ma doświadczenie.

Menu jest najważniejsze

Karta dań mówi w zasadzie wszystko, więc należy ją wnikliwie przestudiować. Znaczenie ma przede wszystkim jakość i świeżość produktów. Kuchnia polska kojarzy się z jedzeniem pełnowartościowym z wykorzystaniem składników sezonowych. Kucharze powinni zatem przygotowywać posiłki od podstaw, bez korzystania z półproduktów. To oczywiście wiąże się z dłuższym czasem oczekiwania na jedzenie, ale przynajmniej jest pewność, że będzie smacznie i zdrowo.

Kolejna kwestia to lista dań. Odpowiednio skomponowane menu powinno być proste, krótkie i pomysłowe, a jednocześnie zgodne z charakterem restauracji oraz specyfiką pory roku. Uzasadnione wątpliwości musi budzić zbyt rozbudowany jadłospis z wyszukanymi nazwami dań, które de facto nic nie mówią gościom o tym, czego mogą się spodziewać na talerzu.

Restauracja specjalizująca się w kuchni polskiej musi zawierać w swoim menu dania charakterystyczne dla kraju. Nie ma tu miejsca dla zupy cebulowej, włoskiego makaronu, hummusu czy ryżu z warzywami. W menu powinny się natomiast znaleźć się potrawy regionalne, typowe dla danego miasta czy regionu. Przykładowo w kuchni małopolskiej można się spotkać z takim daniem jak, np. maczanka po krakowsku. Ta nieco zaskakująca nazwa oznacza kawałki pieczonej, soczystej i aromatycznej wieprzowiny z bułką – podlane sosem kminkowym.

Kuchnia polska Kraków – restauracja z tradycyjnym menu

Warto zatem szukać takiej restauracji, która znakomicie spełnia wszystkie powyższe kryteria tematycznego lokalu gastronomicznego. Dobrze, kiedy wystrój przypomina starą mieszczańską kamienicę, a szefem kuchni jest doświadczony kucharz, który specjalizuje się w tradycyjnych smakach nie tylko kuchni polskiej, ale też krakowskiej.

W restauracji z kuchnią polską można zdecydować się na jedną z klasycznych zup – ogromną popularnością cieszy się zwykle rosół, ale też barszcz czerwony, flaki wołowe czy żurek po krakowsku. Kuchnia polska kojarzy się z wysokiej jakości mięsami i rybami, co powinno być widoczne w menu restauracji. Dobrze zatem, gdy goście mogą zamówić nie tylko panierowany kotlet schabowy, lecz również zrazy wołowe i ozorki w sosie chrzanowym. W menu nie mogłoby też zabraknąć potraw z jagnięciny i cielęciny. Zwolenników dziczyzny zawsze skusi pieczeń z sarny po staropolsku lub polędwiczki z dzika w sosie leśnym. A jeśli ktoś preferuje drób, to często ma do wyboru gęś pieczoną czy aromatyczną pierś z kaczki w sosie jabłkowo-cynamonowym. Warto również wspomnieć, że obecnie wiele tradycyjnych polskich potraw posiada swoje unowocześnione odsłony – można je spotkać w wersji bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.

Poszukując tradycyjnych polskich smaków w Krakowie, warto zajrzeć do restauracji Pod Baranem, gdzie tradycja spotyka nowoczesność, a wszystkie potrawy przygotowane są z produktów najwyższej jakości. Warto przekonać się, że tradycyjna kuchnia polska jest nie tylko oryginalna, ale też przepyszna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj