Coraz więcej osób decyduje się na zakup kuchenki indukcyjnej, a wraz z nimi rośnie liczba garnków,
które są dostosowywane to niej. Nadal jednak niestety nie każdy garnek działa na indukcji. Po czym
poznać że garnek nadaje się na indukcję i jaki garnek najlepiej wybrać?
Jak poznać, że garnek jest na indukcję?
• Piktogram – Na spodzie garnka lub opakowaniu powinien znajdować się specjalny piktogram,
szlaczek z kilkoma pętelkami.
• Instrukcja – W instrukcji dołączonej do garnka powinniśmy bez problemu znaleźć informację o
zastosowaniu naczynia na różnych kuchenkach.
• Płaskie dno – Aby indukcja dobrze łapała garnek, naczynie musi mieć całkowicie płaskie dno.
• Magnes – Jeżeli masz garnek w rękach możesz sprawdzić to samodzielnie przy pomocy magnesu!
Jeśli dno garnka przyciąga magnes, działa on na indukcji!
• Naczynia.Olkusz.pl – Możesz pominąć wszystkie te sposoby sprawdzania wchodząc na sklep
internetowy Naczynia Olkusz, gdzie znajduje się specjalna kategoria garnków na indukcję!
Jaki garnek na indukcję wybrać?
Dobrym wyborem będzie garnek emaliowany, bo ten praktycznie zawsze działa na indukcji! Garnek z
powłoką emaliowaną posiada stalowy korpus, dzięki czemu nie potrzebuje żadnych dodatkowych
wkładek na dnie, aby łączyć się z indukcją.
Dodatkowo naczynia emaliowane są doskonałe dla zdrowia. Szklista powłoka emaliowana nie wydziela
szkodliwych substancji oraz nie wchodzi w reakcję z żywnością. Dodatkowo emalia nie wpływa na smak
wody. To doskonały wybór do gotowania dla dzieci, alergików i osób starszych.
Garnki emaliowane niosą też za sobą walory estetyczne! Są one dostępne w przeróżnych kolorach,
kształtach i rozmiarach, dzięki temu na pewno znajdziesz coś do swojej kuchni!
Pamiętaj, korzystając z indukcji
• Średnica pola grzewczego – Aby garnek był odpowiednio ogrzany na kuchence, musi mieć
średnicę dostosowaną do pola grzewczego. Bardzo malutkie naczynia mogą nie być łapane przez
kuchenkę, a bardzo duże garnki nie będą grzane na całym dnie i mogą uszkodzić płytę.
• Czystość płyty – Przed gotowaniem zawsze należy upewnić się czy dno naczynia, jak i płyta jest
całkowicie czysta i nie ma na niej żadnych okruszków. Jakikolwiek okruszek między płytą a
garnkiem może doprowadzić do poważnego i nieodwracalnego uszkodzenia obydwóch.
• Wrażliwość indukcji – Płyta indukcyjna to szkło, nie przesuwaj po niej naczyń i nie obijaj jej,
możesz łatwo ją porysować lub potrzaskać.
• Szybkie nagrzewanie – Płyta indukcyjna nagrzewa naczynie natychmiast, dlatego nigdy nie
pozostawiaj na niej pustych naczyń do rozgrzania. Może to doprowadzić do poważnego
uszkodzenia płyty.
Garnki na indukcje: https://naczynia.olkusz.pl/garnki/garnki-na-indukcje