Sushi cieszy się coraz większą popularnością niemalże na całym świecie. Również Polacy pokochali smak tego wyjątkowego dania kuchni azjatyckiej, które na stałe zapisało się w naszym menu. Sushi serwujemy w trakcie rodzinnych spotkań i imprez w gronie przyjaciół, zaspokajamy nim głód w czasie przerwy na lunch i wybieramy je na romantyczny wieczór tylko we dwoje. Czym jednak popijać przysmak, by nie stracił on swojego wyjątkowego smaku? Podpowiadamy, jaki napój najlepiej pasuje do sushi!
Czym popijać sushi w trakcie romantycznego wieczoru?
Sushi to idealne rozwiązanie na każdą okazję, również tą romantyczną. To właśnie dlatego coraz częściej wybieramy je jako danie, uświetniające spotkania tylko we dwoje, tym bardziej że jego składniki mogą działać jak naturalny afrodyzjak! Jeśli zainteresowała Cię ta informacja, koniecznie przeczytaj artykuł „Dlaczego warto zamówić sushi na walentynki?”, do którego przeniesiesz się po kliknięciu w link. Tutaj znajdziesz kolejne argumenty za tym, by na randce z ukochaną osobą zaserwować właśnie sushi. Na taką okazję doskonale sprawdzi się również wino, które podkreśli wyjątkowy charakter posiłku. Wybierając je, sięgnij po półwytrawne napoje. Mowa tutaj m.in. o Chardonnay, orzeźwiającym Pinot Grigio czy białym, musującym Prosecco. Do sushi będzie pasować również wytrawne wino różowe lub jego czerwona odmiana, np. Pinot Noir.
Jak dopasować napój do rodzaju sushi?
Wino to doskonały napój do sushi, który sprawdza się zwłaszcza w trakcie romantycznych wieczorów we dwoje. Jak się jednak okazuje, sushi na stałe zagościło na naszych stołach, nie tylko imprezowych, ale również i codziennych. Sprzyja temu bogactwo smaków i ogromny wachlarz możliwości, o czym przekonasz się, przechodząc na stronę www.sushifriends.com.pl, należącą do jednej z wiodących krakowskich restauracji, serwującej dania kuchni azjatyckiej. Wybierając konkretny rodzaj sushi z bogatej oferty lokalu, warto również poznać zasady doboru odpowiednich napojów. I tak:
- do intensywnych smaków i tłustszych ryb lepiej sprawdzą się pełniejsze trunki,
- do białej ryby, delikatnej i lekkiej, będą pasować subtelniejsze napoje.
Serwując sushi, należy z kolei unikać słodkich koktajli i drinków oraz wysokoprocentowych alkoholi, które mogą zdominować smak potrawy. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się niskoprocentowe trunki lub napoje bezalkoholowe, które podkreślą doznania smakowe, ale ich nie przytłoczą.

Jaki alkohol pasuje do sushi?
Wiesz już, że do sushi doskonale pasuje półwytrawne, orzeźwiające lub musujące wino. Co jednak wybrać przypadku, gdy nie do końca preferujesz ten rodzaj alkoholu? Doskonałym rozwiązaniem może okazać się lekko musujący cydr, który przyniesie nieco orzeźwienia i podkreśli subtelny smak potrawy. Dobrą alternatywą dla cydru może być z kolei klasyczny gin. Na taki trunek powinni postawić wielbiciele wyraźnych smaków z ziołową nutą, która będzie doskonale komponować się z delikatną rybą w suhi.
Japońskie alkohole do sushi – który z nich wybrać?
Pozostańmy jeszcze na chwilę przy alkoholach, ale przenieśmy się do Japonii, skąd pochodzi sushi. Nic dziwnego, że to właśnie tradycyjne japońskie trunki tworzą z nim najlepsze połączenie. Mowa tutaj przede wszystkim o:
- umeshu, czyli słodkiej nalewce, przygotowywanej z owoców, przypominających swoim smakiem znane nam śliwki,
- sake, czyli napoju, powstającym z fermentowanego ryżu, który serwuje się przed lub po podaniu sushi,
- shochu, pod którego nazwą kryje się alkohol destylowany z jęczmienia, słodkich ziemniaków lub ryżu, doskonale komponujący się z tłustszymi wariantami sushi.
Podejmując ostateczną decyzję, warto wziąć pod uwagę charakter sushi, ale również i własne preferencje smakowe, gdyż japoński alkohol cechuje charakterystyczny smak, który może w znacznym stopniu determinować doznania w trakcie konsumpcji.
Czy piwo pasuje do sushi?
Oczywiście, że tak! Piwo to kolejny alkohol, który możesz zaserwować razem z sushi, by uzupełnić smak potrawy. Tym razem warto sięgnąć po:
- lekkie piwa pszeniczne jak Weizen czy Witbier,
- orzeźwiające piwa typu Lager i Pilsner.
Doskonałym wyborem z tej kategorii mogą być także klasyczne piwa japońskie. Mowa tutaj przede wszystkim o Sapporo, które warto wybrać, gdy serwujesz sushi z tłustą rybą czy też najpopularniejsze japońskie piwo Asahi Super Dry, będące idealnym uzupełnieniem posiłku, na który składają się dania kuchni azjatyckiej.
Jaki napój bezalkoholowy pić z sushi?
Niskoprocentowy, orzeźwiający alkohol perfekcyjnie wydobędzie kwintesencję smaku z sushi. Nie oznacza to jednak, że nie możesz go zaserwować również z napojami bez procentów. Wprost przeciwnie! Doskonałym pomysłem będzie z pewnością aromatyczna zielona herbata, po którą najczęściej sięgają Japończycy w trakcie posiłku. Wśród innych propozycji nie może również zabraknąć miejsca dla:
- gazowanych napojów, np. Raumane, czyli japońskiej lemoniady oraz Coca-Coli,
- bezalkoholowych drinków, przygotowywanych na bazie mięty,
- mniej słodkich soków owocowych.
Kulinarni tradycjonaliści mogą sięgnąć również po wodę, wzbogaconą smakiem cytryny, by skutecznie zaspokoić pragnienie w trakcie posiłku. Ostateczną decyzję należy podjąć w oparciu o własne gusta i preferencje, które warto odkrywać, eksperymentując z różnymi rozwiązaniami i czerpiąc przy tym dodatkową przyjemność z jedzenia sushi.