Jedna z najbardziej luksusowych i najdroższych kaw na świecie. Nie bez przyczyny – charakterystyczny smak i aromat oraz specyficzny sposób wytwarzania wpływają na jej popularność, ale i cenę. Kopi Luwak, bo o niej mowa, nieustannie zachwyca kawoszy na całym świecie. Jak smakuje? Czym się charakteryzuje? Sprawdź!

Kawa Kopi Luwak – dlaczego jest tak wyjątkowa?

Kopi Luwak należy do najdroższych kaw świata. Jej ojczyzną jest Indonezja. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, łagodnym aromatem i specyficznym procesem wytwarzania. Jej roczna produkcja wynosi zaledwie około 500 kg. Jest wyrabiana z ziaren pozyskiwanych z odchodów cywety (łaskuna palmowego).

Jak wytwarza się kawę Kopi Luwak?

Cywety (w Indonezji zwane luwakami, którym kawa zawdzięcza swą nazwę) to niewielkie drapieżniki, które przez cały rok żywią się przede wszystkim owadami i małymi gryzoniami. Kiedy nadchodzi czas dojrzewania owoców kawowca, z chęcią urozmaicają swój jadłospis. Co istotne, wybierają jedynie dojrzałe, najsłodsze i najlepsze owoce krzewów kawowych. Łaskuny trawią je niemal w całości, pozostawiając tylko ziarna, które ulegają procesowi fermentacji w żołądku. Przechodząc przez przewód pokarmowy, ziarna tracą swój gorzki posmak i zyskują łagodny, charakterystyczny aromat. Wydalone odchody z ziarnami są zbierane, starannie myte, suszone i wywożone do palarni na całym świecie.

Ile kosztuje kawa Kopi Luwak?

Cena 100 gramów Kopi Luwak wynosi średnio od 250 do nawet 350 złotych. W kawiarni jedna filiżanka może kosztować od około 40 do 100 złotych. Wysoka cena wynika z trudnego sposobu pozyskiwania, a także ograniczonych mocy produkcyjnych – roczne zbiory wynoszą zaledwie 400-500 kg ziaren. Na koszt specjału wpływają również niełatwa uprawa i obróbka wymagająca czasu, umiejętności i zasobów.

Gdzie kupić kawę Kopi Luwak?

Jeśli chcesz poznać wyjątkowy smak Kopi Luwak, zdecyduj się na zakup od rzetelnego, godnego zaufania sprzedawcy, takiego jak palarnia kawy Cafe Panamera. Dzięki temu masz pewność, że otrzymasz oryginalny, certyfikowany produkt ze sprawdzonego źródła.

Czym charakteryzują się ziarna Kopi Luwak?

Cechą charakterystyczną ziaren kawowych Kopi Luwak jest ich niedoskonałość. Ziarna tradycyjnej arabiki są zazwyczaj owalne, lekko wydłużone, z wgłębieniem w kształcie litery „S”, natomiast ziarna robusty są mniejsze, bardziej okrągłe, z prostym rowkiem. Oryginalne ziarna Kopi Luwak mają natomiast nieregularne kształty, niewielkie pęknięcia, a ich powierzchnia jest matowa.

Jak smakuje Kopi Luwak?

Kawa Kopi Luwak wyróżnia się charakterystycznym, delikatnym smakiem, łagodniejszym niż ten z ziaren nieprzetrawionych przez łaskuny palmowe. Zawdzięcza go intensywnemu rozkładowi białek przez enzymy trawienne znajdujące się w żołądkach cywet. Finalny smak naparu zależy jednak od kilku czynników, m.in. gatunku ziaren (robusta czy arabica) i warunków hodowli.

Czy picie kawy Kopi Luwak jest bezpieczne?

Pomimo specyficznej metody pozyskania ziaren, picie napoju Kopi Luwak jest całkowicie bezpieczne, co potwierdziły badania. Precyzyjne czyszczenie i dokładne palenie sprawiają, że niepożądane resztki są usuwane, przy jednoczesnym zachowaniu cennych właściwości kawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj