Latem niezwykle ważne są zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Podczas upałów tracimy więcej wody, dlatego ważne jest, aby ją uzupełniać nie tylko za pomocą płynów, ale również posiłków. Co jeść latem? Na jakie produkty postawić? Jakie składniki włączyć do swojej diety? Oto nasze propozycje zdrowych i jednocześnie pysznych pomysłów na letnie obiady.

Obiad na lato – postaw na sezonowe warzywa

Za oknem piękna pogoda, upały dają się we znaki. Niezależnie od tego, czy właśnie jesteś na wakacjach, czy też lato spędzasz w mieście – zadbaj o właściwe posiłki. Świeże warzyw i owoce to prawdziwy skarb latem. To również cenne źródło witamin oraz makro elementów. Latem częściej przebywamy na zewnątrz, jesteśmy bardziej pozytywnie nastawieni do życia. To również świetny moment, by wreszcie zadbać o swoją sylwetkę i zacząć zdrowo jeść. Odchudzanie latem jest o wiele prostsze niż zimą. Mamy więcej okazji do ruchu – nie musimy się więc do niego zmuszać. Ważne jest jednak to, co jemy. Jakie posiłki wybierać latem? Sprawdź nasze propozycje.

Sałatka z łososia, awokado, grejpfruta i kaszy orkiszowej

Składniki:

  • kasza orkiszowa
  • -3 czerwone grejpfruty
  • – 1 czerwona cebula
  • – 50 ml oliwy z oliwek
  • – 1 łyżka miodu
  • – 1 łyżeczka octu winnego
  • – 10 g świeżego imbiru
  • – 4 plastry wędzonego łososia
  • – 4 awokado
  • – 1/4 pęczku szczypiorku
  • – sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grejpfruta myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie cebulę i awokado. imbir ścieramy na tarce. Łososia również kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę z oliwek, miód i ocet mieszamy ze sobą i stosujemy jako dressing. Szczypiorek siekamy. Dodajemy ugotowaną kaszę orkiszową. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Fritatta z cukinią

Składniki na 1 omlet:

  • 2 jajka
  • 5 -6 małych cukinii
  • szczypta soli, pieprz
  • 2 łyżki mleka
  • posiekany szczypiorek
  • szczypta ostrej papryki
  • mąka pszenna razowa – 2 łyżki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy posiekany szczypiorek, mleko oraz jajka. Na końcu dodajemy mąkę. Smażymy na oleju z obu stron. Podajemy z sałatką lub jako samodzielne danie.

Tarta 4 sery z rukolą

Składniki:

  • – 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • – 1 duży pomidorami
  • – 1/2 sera lazur
  • – 1 i 1/2 kulki mozzarelli
  • – 200 g sera tartego (może być Gouda)
  • – 1 krążek sera camembert
  • – rukola
  • – oregano
  • – 2 łyżki czerwonego pesto
  • płatki jaglane do posypania
  • 200 g oliwek

Sposób przygotowania:

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Na posmarowanej blaszce do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika, na cieście rozkładamy fasolę, aby je nieco obciążyć i zapobiec podnoszeniu. Pieczemy 10-15 minut.

Gdy ciasto jest już upieczone, smarujemy je pesto i kolejno układamy na nim sery oraz resztę składników. Pieczemy około 5 minut.

Lekki obiad na lato może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Latem możemy eksperymentować. Sezonowe warzywa i owoce niech będą inspiracją do smacznych, zdrowych i co najważniejsze – pełnowartościowych posiłków dla każdego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj