Dopracowane menu oparte na zachwycających smakach i niebanalnych przepisach tworzących w rezultacie efektowne potrawy to z pewnością kluczowy aspekt, jaki bierze się pod uwagę, planując wizytę w restauracji. Warto jednak pamiętać, że na klimat lokalu gastronomicznego nie składa się wyłącznie kuchnia, ale także przemyślana aranżacja wnętrza i staranność w doborze akcesoriów. Ważnym elementem, po którym często poznaje się restaurację naprawdę wysokiej klasy, jest sposób podania dań i rodzaj zastawy. Restauratorzy, którym zależy na niezapomnianych wrażeniach gości, powinni zatem szczególnie zadbać o jakość wykorzystywanej porcelany gastronomicznej. W jaki sposób ją wybrać? W tym artykule przedstawiamy najnowsze trendy dotyczące zastawy z porcelany.

Porcelana gastronomiczna – najnowsze trendy

Zaprojektowanie wystroju restauracji, który stworzy wyjątkowy klimat i sprawi, że goście będą się w nim dobrze czuć, to nie lada wyzwanie. Biorąc pod uwagę szeroki wybór lokali gastronomicznych, jaki obserwuje się dziś w znakomitej większości nie tylko dużych miast, ale także mniejszych miasteczek, restauratorzy muszą dołożyć szczególnych starań do tego, by zdobyć zainteresowanie i lojalność klientów. Oprócz dobrej kuchni rosnące znaczenie zaczyna mieć ogólny klimat restauracji, a także jej skrupulatnie zaprojektowany wystrój. Pojawia się zatem pytanie, co dziś jest tak naprawdę w modzie?

Okazuje się, że szalenie modne dotychczas biele, szarości, delikatne pastele i inne, stonowane odcienie zaczynają stopniowo ustępować miejsca nieco intensywniejszym i cieplejszym kolorom. Coraz więcej jest też restauratorów, którzy nie boją się eksperymentować i poszukiwać nieszablonowych rozwiązań, decydując się na zabawę kolorami. Nie muszą być to przy tym rewolucyjne zmiany – czasem wystarczy wprowadzenie drobnego, lecz znaczącego akcentu kolorystycznego np. w postaci nieoczywistej porcelany gastronomicznej. Ciekawa zastawa w niestandardowym kolorze i finezyjnym kształcie jest dziś bowiem niesamowicie modna.

Jakie są najmodniejsze kolory porcelany gastronomicznej w 2022 roku?

Obowiązujące trendy kolorystyczne dla różnego rodzaju wnętrz jak co roku ogłasza Instytut Pantone. Na ten rok eksperci wybrali cztery kolory bazowe, które będą grały szczególną rolę we wszystkich dziedzinach designu. Poniżej przedstawiamy listę kilku najmodniejszych odcieni, które będą szczególnie lubiane w 2022 roku.

Pomarańczowy

Głęboki, przygaszony odcień pomarańczowego to kolor, który nawet dodany jako pozornie drobny dodatek zrobi duże wrażenie, skutecznie odmieniając wnętrze restauracji. Porcelana gastronomiczna w tym wyrazistym odcieniu i ciekawej, nieregularnej formie da bowiem oryginalny i nietuzinkowy efekt, który z pewnością nie umknie uwadze żadnego gościa.

Zielony

Nasycona, butelkowa zieleń, jak i szlachetny, głęboki szmaragd święcą triumfy już od kilku sezonów. W tym roku natomiast do łask powróci stonowana oliwkowa zieleń, która doskonale skomponuje się z modnymi szarościami i brązami. Kolory nawiązujące do natury okazują się bowiem wciąż na topie, świetnie sprawdzając się w rustykalnych wnętrzach. Porcelana w zielonym kolorze będzie ponadto dobrze współgrać z delikatnymi dodatkami w kolorze ziemi, a także naturalnymi materiałami takimi jak drewno.

Niebieski

W nadchodzącym sezonie niebieski, jako kolor morza i nieba, będzie niezwykle modny. Akcenty w tym odcieniu wniosą do wnętrza prawdziwie wakacyjny klimat, przywołując przyjemne odczucia. Niebieska porcelana gastronomiczna w połączeniu np. z błękitem ścian z pewnością stworzy klimat, do którego goście będą chętnie wracać.

Warto pamiętać, że oprócz kolorystyki nie bez znaczenia pozostaje również faktura i kształt porcelany gastronomicznej. Rosnącą popularnością i uznaniem cieszą się dziś naczynia o chropowatej fakturze i nieregularnych rantach, przypominających swym wykonaniem rękodzieło.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj