Warzywa i owoce powinniśmy spożywać przynajmniej pięć razy dziennie. W sezonie wiosennym i letnim, kiedy mamy świeże produkty pod ręką nie jest to trudnym zadaniem. W warzywniakach mamy szeroki wybór sezonowych warzyw i owoców, które pozwalają nam na urozmaiconą dietę.
Czy są nowalijki?
Kiedy kończy się zima z wytęsknieniem czekamy na świeże warzywa- symbol wiosny. I te pierwsze pojawiające się warzywa nazywamy nowalijkami. Przede wszystkim jest to sałata, szczypior i rzodkiewka. Kanapka z tymi świeżymi warzywami to cudowny smak, który przywołuje piękne chwile i wspomnienia z dzieciństwa. Nie musimy dodawać nic więcej, by cieszyć się smakami wiosny.
Nowalijki na zdrowie?
Zawsze, kiedy rozpoczyna się sezon na nowalijki to specjaliści od żywienia toczą dysputy, czy są one na pewno zdrowe. Dyskusja wynika ze sposobu uprawy tych roślin. Po pierwsze często ich uprawy znajdują się blisko szlaków komunikacyjnych a nowalijki łatwo pobierają metale ciężkie. Szczególnie widać to po sałacie, której główka jest ciemnobrązowa a nie biała. Większość jednak tych warzyw dojrzewa w szklarniach, co zdecydowanie pogarsza walory smakowe i zmniejsza ilość cennych składników, na których szczególnie nam zależy.