Szukasz szybkiego i pysznego przepisu na makaron w pomidorowym sosie? Ten tekst jest skierowany do ciebie. Pokażemy ci szybki sposób na przygotowanie tego niezwykłego dania.

Sos ze świeżych pomidorów

W okresie, gdy pomidory są łatwo dostępne, a ich cena niska, warto przemyśleć przygotowanie sosu ze świeżych warzyw. Najważniejszym krokiem jest obranie ich ze skórki, oraz wydrążenie gniazda, które po ugotowaniu, może nam przeszkadzać. Kup tyle pomidorów, ile chciałbyś uzyskać porcji. Z jednego kilograma przygotujesz około 4 dania. Gdy warzywa będą już odpowiednio obrane, pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodaj sól i pierz. Gdy chcesz dodać swojej potrawie oryginalnego smaku, dodaj do sosu ząbek sosu przepuszczonego przez praskę, oraz szczyptę oregano. Teraz wystarczy tylko polać przygotowaną mieszankę na makaron.

Sos z pomidorów z puszki

Zimą, gdy pomidory nie zachwycają wyśmienitym smakiem, warto użyć pomidorów z puszki. Dobrą opcją będzie wybranie tych krojonych. Dostępne są także całe, lecz po otwarciu, trzeba je dodatkowo rozdrobnić. Jeżeli chcesz przygotować 4 porcje, kup dwie puszki i postępuj z nimi dokładnie tak samo, jak w przypadku świeżych. Okres gotowania możesz skrócić do 30 minut, ponieważ warzywa z puszki wcześniej zostały obgotowane. Po tym czasie przypraw solą i pieprzem, a także możesz użyć dodatkowych przypraw takich jak oregano i czosnek.

Nie zapomnij o makaronie

W dużej mierze skupiliśmy się na sosie, ale tak właściwie najważniejszy jest makaron. Żeby wyszedł idealny, po wrzuceniu go do gotującej się wody dodaj odrobinę oleju i zamieszaj. Przed odlaniem, wlej w garnek zimną wodę i odczekaj 10 sekund. Ten zabieg zahartuje nasz produkt i sprawi, że nie będzie się sklejał. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj