Na stołach wielu Polaków królują niepodzielnie dwie zupy: rosół oraz pomidorowa. Ta druga jest najczęstszym wyborem dzieci. W dzisiejszej odsłonie, zaciekawi również dorosłych – przywodzi bowiem skojarzenia związane ze słoneczną Italią.
Zupa pomidorowa Składniki
0,5l rosołu lub bulionu warzywnego
0,2l przecieru pomidorowego w kartonie
1 pomidor świeży
1 ząbek czosnku
Ser mozzarella w kulkach
2 suszone daktyle
Pieprz, sól
Opcjonalnie: natka pietruszki lub świeża bazylia
Zupa pomidorowa Przepis
Bulion lub rosół wlewamy do garnka i zaczynamy gotować. Siekamy drobno pomidory (wcześniej pozbawiając je skórki), daktyle oraz czosnek i wkładamy je do garnka. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy kolejne kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby zupa uzyskała swoją kremowość, należy ją zblendować. Warto poczekać aż trochę przestygnie, by nie uszkodzić urządzenia i samemu się nie poparzyć. Po zakończeniu miksowania, zupę ponownie zagotowujemy, uważając by nie przywarła do dna garnka.
Propozycja podania
W miskach „bulionówkach” lub głębokich talerzach układamy 5-6 kulek sera włoskiego, typu mozzarella. Zalewamy przygotowaną wcześniej zupą. Wierzch posypujemy natką pietruszki lub świeżą bazylią.