Pyłek pszczeli to drobny pyłek kwiatowy, który jest zbierany przez pszczoły jako źródło pożywienia dla całej kolonii. Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów i przenoszą go do ula, gdzie jest kompresowany i przechowywany jako ważne źródło odżywiania się wszystkich owadów. Jednak z pyłku korzystają nie tylko pszczoły, ludzie od także wykorzystują ten cenny produkt. Jakie ma właściwości? Czy pyłek słusznie nazywany jest eliksirem zdrowia?
Pyłek pszczeli – właściwości
Pyłek pszczeli od bardzo dawna jest wykorzystywany w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Jest źródłem cennych substancji odżywczych, o szerokim spektrum działania. Badania dowodzą, że zawiera ponad 200 substancji wpływających korzystnie na ludzki organizm. Są to między innymi: białka, aminokwasy egzogenne, flawonoidy, węglowodany, lipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy, koenzymy, sole mineralne np. potas, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy m.in. A, witaminy z grupy B, C, E, kwas foliowy. Ze względu na swój skład oraz unikalne właściwości, pyłek pszczeli ma szereg korzystnych działań prozdrowotnych, jest wykorzystywany w leczeniu wielu chorób.
Działanie pyłku pszczelego
Pyłek kwiatowy jest doskonałym środkiem, który można wykorzystać profilaktycznie, a także jako dodatek do leczenia farmakologicznego. Ma różnorodne właściwości prozdrowotne, w tym działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Duża zawartość antyoksydantów w ziarnach pyłku pomaga w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie. Główne działanie pyłku pszczeli na organizm to:
- Wzmacnianie organizmu – pszczeli eliksir szybko i skutecznie dostarcza wszystkie niezbędne składnik. Jest naturalny i nieprzetworzony, dlatego szybko likwiduje niedobry ważnych składników.
- Wspomaga leczenie chorób układu krążenia – arginina zawarta w pyłku pszczelim zwiększa produkcję tlenku azotu, który przyczynia się do obniżenia napięcia ścian i naczyń, dzięki temu działa rozkurczowo na tętnice wieńcowe. Ma działanie przeciwzakrzepowo, dlatego polecany jest dla osób z miażdżycą i nadciśnieniem.
- Poprawia procesy trawienne – pyłek usuwa zaparcia, działa lekko rozkurczowo. Spożywanie pyłku kwiatowego bardzo dobrze wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
- Działa ochronnie na wątrobę – stosowanie pyłku wspomaga regenerację wątroby, zmniejsza występujące stany zapalne. Doskonale wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
- Ma właściwości detoksykacyjne – pszczeli nektar doskonale oczyszcza organizm, obniża szkodliwe oddziaływanie czynników chemicznych na komórki i narządy.
- Reguluje przemianę materii oraz szybko zaspakaja głód. Łyżeczka pyłku może zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek, dlatego polecana jest dla osób z nadwagą i dbających o linię.
- Wspiera układ nerwowy, koi nerwy – pyłek kwiatowy polecany jest dla osób, które łatwo ulegają rozdrażnieniom. Pomaga zmniejszyć stres, przemęczenie, jest skutecznym środkiem, wspomagającym pracę mózgu oraz poprawiającym koncentracje.
- Działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie – może być stosowany jako środek do leczenia aft, pleśniawek oraz jako antidotum na krwawiące dziąsła.
Pyłek pszczeli wykorzystywane jest także w pielęgnacji skóry i włosów. Ma działanie nawilżające i odżywcze, dlatego jest popularnym składnikiem w wielu kosmetykach. Pyłek pszczeli jako suplement diety dostępny jest w postaci tabletek, kapsułek czy płynów, jednak aby czerpać jak najwięcej z jego dobrodziejstw, warto stosować naturalny, nieprzetworzony https://spizarniaumichala.pl/sklep/produkty-pszczele/pylek-pszczeli/.
Pyłek można stosować profilaktycznie, ale jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji, po operacjach czy przebytych chorobach. To również dobry środek na okres jesienno–zimowy, kiedy wzrasta ryzyko zachowania na infekcje wirusowe i bakteryjne. Podnosi odporność organizmu, pobudza układ immunologiczny do pracy i zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji. Pyłek mogą jeść dzieci, osoby starsze oraz kobiety w ciąży. Warto pamiętać, aby wybierać produkty dobrej jakości, pochodzące od sprawdzonych producentów takich jak Spiżarnia u Michała.
Jak jeść pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy można jeść na kilka sposobów. Nadaje się do spożycia na surowo, ale gorzki smak niektórych odmian może odstraszać. Dlatego pyłek warto łączyć z innymi produktami np. twarogiem, dżemem, miodem, serem, a nawet mięsem. Ważne, aby dokładnie go przeżuć, bo tylko wtedy pojawi się dobroczynne działanie. Pyłek można dodawać również do ulubionych napojów, ale nie mogą być gorące. Dawka dzienna pyłku kwiatowego musi być dobrana do wieku i wagi. Dla dzieci polecane są dwie łyżeczki dziennie, dla dorosłych dwie łyżki, najlepiej w trzech porcjach.
Produkty pszczele to cenny dar natury, który może wspomagać zdrowie i poprawiać samopoczucie. Bogactwo składników odżywczych w pyłku pszczelim sprawia, że jest doskonałym środkiem na wiele dolegliwości. Warto po niego regularnie sięgać i cieszyć się z działania, jakie zapewnia.