Gotując na co dzień nie musimy przygotowywać wyszukanych posiłków, ważne by były zbilansowane i zawierały wszystkie potrzebne składniki. Wystarczy nauczyć się kilku prostych sposobów, by gotować zdrowo i tanio. Wiele dobrych jakościowo produktów kosztuje zaledwie kilka złotych.
Kasze, ryże, makarony
Kasze to nasz polski superfood. Istnieje wiele jej rodzajów, co pozwala na przygotowanie różnorodnych posiłków. Kaszę jaglaną można spokojnie jeść również na śniadanie w formie słonej lub słodkiej. Oprócz wielu cennych witamin i minerałów kasze są bardzo sycące i kosztują 2-3 złote za opakowanie. Również ryż kupimy za niewielką kwotę, a możemy go używać do dań obiadowych, sałatek a nawet deserów. Jeśli chodzi o makarony to musimy wybierać te pełnoziarniste, by dostarczać organizmowi jak najwięcej korzystnych składników.
Owoce i warzywa sezonowe
Komponujmy posiłku z sezonowych warzyw i owoców. Przede wszystkim są one świeże i zawierają pełnię wartości, gdyż nie muszą być magazynowane czy długo transportowane. Do tego w sezonie produkty są dużo tańsze. Za niewielką kwotę można nabyć owoce i warzywa, które pozwolą nam na przygotowanie wartościowego posiłku. Doceni to na pewno nasz organizm.