Ponoć do dziś w brytyjskich urzędach co roku zapisywane jest kilka noworodków, którym rodzice nadają imię Chardonnay.
To jedna z najpopularniejszych białych odmian winorośli na świecie. Apogeum popularności tego szczepu przypada na lata dziewięćdziesiąte, kiedy chardonnay było praktycznie synonimem białego wytrawnego wina. W Anglii kobiety, które wkraczały wówczas w dorosłość, zaczęto nawet nazywać pokoleniem chardonais.
Ciekawostki o winie chardonnay
Swoją nazwę odmiana zawdzięcza niewielkiej miejscowości na południu Burgundii. I to właśnie ten region we Francji należy uznać za matecznik tego szczepu. Do dzisiaj chardonnay jest praktycznie jedyną odmianą wykorzystywaną do produkcji białych burgundów najwyższej klasy. Szczególnie znane są wina białe z najdalej na północ wysuniętej części regionu, z Chablis. Tutaj w zależności od klasy działki, na której rosną owoce, enolodzy mogą stworzyć klasyczne chablis o wysokiej mineralności i sporym poziomie kwasowości. Wyżej położone parcele sklasyfikowane jako premier i grand cru dadzą nam cięższe wina o bardziej złożonym bukiecie. Często dojrzewają one w dębowych beczkach, co nadaje im mocniejszego charakteru, a także umożliwia nieco dłuższe przechowywanie w domowych piwniczkach. Wina z chablis są doskonałym dodatkiem do szlachetnych owoców morza, takich jak ostrygi, przegrzebki oraz langusty i homary.
Chardonnay jest też jednym z trzech podstawowych szczepów wykorzystywanych do produkcji szlachetnych win musujących w Szampanii. Najczęściej mieszane jest z czerwonymi odmianami pinot noir oraz pinot meunier. Jeżeli winiarz zdecyduje się na użycie wyłącznie białej odmiany, wtedy na etykiecie przeczytamy Champagne blanc de blancs.
Gdzie powstaje wino chardonnay?
W przeciwieństwie do wielu innych szczepów, chardonnay okazał się niezwykle uniwersalny i udaje się go uprawiać w bardzo zróznicowanych strefach klimatycznych. Odmiana z łatwością przystosowuje się do różnych warunków pogodowych oraz rodzajów gleb. Ze wszystkich białych odmian najlepiej nadaje się do leżakowania w beczkach, ale też doskonale sprawdza się jako świeże, młode wino.
Jest uprawiane we wszystkich niemal regionach winiarskich świata, gdzie służy do produkcji zarówno win spokojnych, jak i musujących. Coraz częściej możemy spotkać się także ze słodkimi winami z tej odmiany. Chardonnay daje doskonałe efekty w winach botrytyzowanych, winach z późnego zbioru, a nawet winach lodowych. Obecnie najwięcej upraw znajduje się na terenie Stanów Zjednoczonych, Australii, Nowej Zelandii oraz, oczywiście, Francji. W ilości upraw szczepu chardonnay prowadzi Burgundia i Szampania, jednak coraz częściej można spotkać je także w południowych regionach Francji, chociażby w Langwedocji oraz w Gaskonii. Daje tam mniej mineralne, za to bardziej owocowe w swoim charakterze wina. Mniejsze uprawy znajdują się też w takich krajach jak Hiszpania, Włochy, Słowenia, Węgry, Mołdawia, a także Argentyna i Chile, a nawet RPA.