Sama umiejętność gotowania nie wystarcza, by przyrządzone potrawy zachwycały smakiem. Niekiedy bowiem konieczne okazuje się ich odpowiednie przyprawienie. Dzięki temu dania zyskują niepowtarzalny aromat i świetnie smakują. Przyprawy bio okazują się lepsze od zwykłych z różnych powodów. Przede wszystkim wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. W artykule wymieniamy inne kwestie, dla których warto wybrać ekologiczne przyprawy.

Zwykłe przyprawy dostępne we wszystkich sklepach są bardzo smaczne, ale niestety nie są zdrowe. Zachęcają swoim wyglądem i zapachem, ponieważ do ich produkcji wykorzystywane są różne środki chemiczne. Są one używane w celu wzmocnienia smaku, koloru, a także trwałości przypraw. Dzięki nim produkty rzeczywiście nadają potrawom niepowtarzalny smak, ale mogą zaszkodzić zdrowiu. Z tego powodu warto wybierać artykuły ekologiczne, które również są bardzo smaczne i ładnie pachną. Podczas ich produkcji stosowane są wyłącznie naturalne nawozy i metody zabezpieczania przed szkodnikami. Cały proces jest sprawdzany przez jednostki certyfikowane, dzięki czemu produkty są jak najbardziej bezpieczne dla zdrowia.

Jak rozpoznać ekologiczne przyprawy?

Ekologiczne przyprawy można łatwo odróżnić od zwykłych produktów. Należy kierować się przede wszystkim etykietą informującą o tym, że artykuł pochodzi z naturalnej uprawy. Pracownik sklepu oferującego zdrową żywność Batom mówi: „Przyprawy bio są oznaczane jako eko. Na ich opakowaniu zazwyczaj umieszczana jest zielona europejska flaga z liściem. Na etykietach przypraw wypisane są wszystkie dodatki wykorzystane podczas ich produkcji. Wzmacniacze smaku oraz aromatu wskazują na to, że produkty nie są ekologiczne. Bardzo często na opakowaniach przypraw można znaleźć informację, że są one pozbawione chemii czy soli. Taki napis nie udowadnia jednak, że artykuł jest bio, dlatego warto dokładnie sprawdzać skład i szukać oznaczenia wskazującego na ekologiczną uprawę”.

W jaki sposób można wykorzystać przyprawy bio?

Przyprawy bio, podobnie jak zwykłe, można wykorzystać na różne sposoby. Są one jednak dużo lepsze od nieekologicznych produktów, ponieważ nie szkodzą zdrowiu. Wpływają pozytywnie na smak i zapach potraw, można je wykorzystywać do różnych dań, a nawet napojów. Niektóre z nich działają jako naturalne barwniki, ponieważ zmieniają kolor potraw, uatrakcyjniając je i sprawiając, że ładniej się prezentują. Przyprawy bio wykazują również właściwości lecznicze, np. mięta wspomaga trawienie, czosnek leczy przeziębienie, natomiast kurkuma zapobiega nowotworom. Mogą także zwiększyć libido – do przypraw o takich właściwościach należą m.in. rozmaryn, kolendra oraz wanilia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj