Warzywa? Przecież ja jem codziennie warzywa! Na śniadanie jajecznicę z pomidorem i szczypiorkiem, obowiązkowo porcję surówki do kotleta schabowego na obiad, a na kolację… Hmm, na kolację kanapkę z listkiem sałaty oraz obowiązkowo plasterkiem pomidora i ogórka! Obstawiam, że co druga osoba, której zadałabym pytanie o to czy jego lub jej dieta zawiera odpowiednią ilość warzyw odpowiedziałaby w mniej lub bardziej podobny sposób. Ale niestety, ten plasterek ogórka czy też łyżka surówki to zaledwie kropla w morzu tego co powinniśmy jeść na co dzień… Według wytycznych WHO (czyli Światowej Organizacji Zdrowia) w naszej codziennej diecie powinno się znaleźć co najmniej 400g warzyw. Listek sałaty jest chyba trochę lżejszy prawda? Przejdźmy więc do sedna. Mówiąc kolokwialnie: Gdzie ‘’upchnąć’’ taką porcję warzyw w naszym jadłospisie? Już śpieszę z odpowiedzią.

Zupy kremy

Zupy kremy to dla mnie temat rzeka. To najlepszy posiłek jaki człowiek był w stanie wymyśleć. Wystarczy potrzebne składniki wrzucić do jednego, podkreślam JEDNEGO naczynia, zmiksować, przyprawić i już można zajadać! Oszczędność czasu, pieniędzy a efekt, uwierzcie mi, bywa naprawdę powalający! Nie musimy starać się, by kawałki warzyw czy innych składników były pokrojone w idealną kosteczkę, i tak rozprawi się z nimi blender. A najważniejsze, w zupie krem możecie przemycić solidną porcję zdrowych warzyw! Jest to danie idealne zarówno dla dzieci, które jak wiadomo – ‘szpinak bleee’, czy dorosłych, którym ciężko wygospodarować czas na przygotowanie wartościowego posiłku. Zupę krem możecie zrobić z każdego warzywa. Wspomniany przeze mnie szpinak plus brokuł i śmietanka to bomba witaminowa a jak smakuje! Sezonowy aksamitny krem z dyni, który przygotowuję jesienią to coś za czym tęsknię cały okrągły rok. Natomiast krem z marchewki z soczystą pomarańczą i dodatkiem mleczka kokosowego… Mniam! Zresztą sami spróbujcie! Łapcie przepis.

Co potrzebujecie żeby wyczarować tą niesamowicie pyszną zupę?

  • 1 kg marchwi
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże cebule
  • 1 pomarańcza
  • kawałek imbiru
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 150ml mleczka kokosowego
  • 2 szczypty kminku mielonego
  • pieprz i sól do smaku

To co gotujemy? Najpierw przygotuj wszystkie warzywa, obierz marchew i pokrój w plasterki a cebulę w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, następnie dodaj marchewkę wraz z kminkiem i podsmaż kilka minut. W międzyczasie na drobnym tarku zetrzyj imbir i skórkę z pomarańczy, z pomarańczy dodatkowo wyciśnij sok po czym dodaj wszystko do warzyw na patelni. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem mniej więcej 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie wlej mleczko kokosowe, dopraw pieprzem i solą i voila! Pyszna, aromatyczna zupa krem gotowa!

Jedz więcej wegetariańskich obiadów

Jeżeli jesteś typowym mięsożercą warzywa z pewnością kojarzą Ci się tylko ze wspomnianą już wcześniej surówką, którą raczej z przyzwyczajenia niż z czystej przyjemności nakładasz na talerz. Wystarczy jednak chociaż trochę zmodyfikować swój jadłospis a zobaczysz, że te wszystkie kolorowe warzywa, które tylko czekają na półkach sklepowych, aby po nie sięgnąć staną się smaczną bazą Twoich dań obiadowych. Poszperaj trochę w internecie, poszukaj nowych przepisów z kuchni różnych stron świata a zobaczysz jakie pyszne potrafią być warzywa! Jeśli kochasz makarony przygotuj sos na bazie świeżych, jędrnych pomidorów. Wolisz ryż? Nie ma problemu! Spróbuj przygotować aromatyczne risotto z papryką i cukinią oraz dodatkiem parmezanu i gorgonzoli. Wolisz kuchnię orientalną? Przetestuj wszelkiego rodzaju curry! Wypróbuj przepis na moje ulubione curry wegetariańskie a zapewniam Cię, że ta receptura stanie się stałą pozycją w Twoim menu.

Co należy przygotować?

  • puszka ciecierzycy
  • 300g dyni
  • 1 cebula
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 150ml mleczka kokosowego
  • 150ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • ½ łyżeczki kurkumy, pieprz i sól do smaku

Zaczynamy! Pastę curry podsmażamy na dwóch łyżkach mleka kokosowego, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy. Następnie wrzucamy kawałki dyni, solimy i przez chwilę smażymy. W dalszej kolejności dodajemy ciecierzycę, bulion i mleczko kokosowe. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem i dusimy danie pod przykryciem. Gdy już dynia będzie miękka, na koniec należy dodać szpinak, chwilę pogotować i zestawić z ognia. Curry najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym w wodzie z dodatkiem kurkumy i cynamonu. Smacznego!

Mam nadzieję, że chociaż trochę przekonałam Cię do tego, by korzystać z szerokiego wachlarza możliwości jakie dają nam warzywa. Przy odrobinie pomysłowości i przede wszystkim chęci można z nich wyczarować niesamowite i przepyszne dania. Warzywa to nie tylko mnóstwo witamin i minerałów, ale też świetna baza do codziennych posiłków. I pamiętajcie – świat nie kończy się tylko na kanapce z pomidorem.

Autor: https://bgcatering.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj