Znudziło Ci się przygotowywanie standardowej sałatki z indykiem i sałatą? Istnieje kilka składników, które diametralnie zmieniają smak Twojego posiłku. Nawet codzienne jedzenie sałatki z indykiem nie będzie nudne. Wystarczy odrobina kulinarnej kreatywności, aby ulepszyć ulubioną potrawą, tworząc jej całkowicie nową wersję.
Sałatka z kapustą pekińską i indykiem
Jeśli poszukujesz przepisu na lekkostrawną kolację z indykiem w roli głównej, to odpowiedni wybór. Niewielka ilość kalorii, bo zaledwie około 70 na 1 porcję, sprawa, że sałatka jest świetna przy diecie redukcyjnej.
Trudność: łatwa
Ilość porcji: 4
Typ potrawy: kolacja
Składniki:
- 1 pęczek szczypiorku,
- 200 g piersi z indyka,
- 75 g czerwonej papryki,
- 550 g kapusty pekińskiej,
- 2 szczypty soli,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka przyprawy słodka papryka
- 2 łyżki octu owocowego,
- 2 szczypty pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Mięso z indyka pokroić w niewielkie kawałki. Następnie obtoczyć w 1 szczypcie pieprzu i 1 łyżce przyprawy słodka papryka. Na 1 łyżce oliwy z oliwek usmażyć 200 g mięsa i pozostawić do wystygnięcia.
2. Szczypiorek umyć i drobno pokroić.
3. Paprykę umyć, przeciąć na pół i usunąć wszystkie szypułki. Następnie pokroić ją w małą kostkę.
4. Kapustę bez głąba pokroić na drobne kawałki, umyć i osuszyć. Przełożyć do dużej miski kapustę, 2 szczypty soli, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżki octu owocowego, 1 szczyptę pieprzu – wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
5. Na koniec dodać wcześniej przygotowanego indyka i posypać szczypiorkiem.
Sałatka z indykiem na słodko
Ta sałatka z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Dzięki dodatkowi truskawek jest także pyszną przekąską, która zastąpi naszą chęć na słodycze.
Trudność: łatwa
Ilość porcji: 6
Typ potrawy: śniadanie
Składniki:
- 250 g piersi z indyka,
- 10 truskawek,
- 150 g mieszanki sałat,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 1 duży ogórek,
- 0,5 sztuki selera naciowego,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Piersi z indyka pokroić w kostkę, natrzeć solą i pieprzem. Następnie usmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek i zostawić do ostudzenia.
2. Ogórka obrać i pokroić w kostkę, pomidory pokroić w ćwiartki, a seler naciowy w paski.
3. Truskawkom usunąć szypułki, umyć i pokroić według uznania.
3. Do dużej miski dodać 150 g mieszanki sałat, indyka, ogórka, pomidorki, seler, truskawki i 3 łyżki pestek dyni.
4. Z 4 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżek musztardy zrobić dressing, którym należy udekorować sałatkę tuż przed podaniem.
Sałatka z pieczonym indykiem
To propozycja sałaki z indykiem w klasycznym wydaniu, ale z małą niespodzianką. Przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie, więc każdy będzie mógł ją zrobić, niezależnie od poziomu swoich umiejętności kulinarnych.
Trudność: bardzo łatwy
Ilość porcji: 2
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 300 g pieczonej piersi z indyka,
- 100 g sałaty karbowanej,
- 0,5 sztuki pora,
- 0,5 sztuki żółtej papryki,
- 0,5 sztuki czerwonej papryki,
- 1 średni pomidor,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 łyżka musztardy,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
1. Pierś z indyka pokroić w małą kostkę, a sałatę porwać na mniejsze części.
2. Papryki umyć, przeciąć na pół i usunąć wszystkie szypułki. Następnie pokroić je w kostkę.
3. Pomidora i ogórka kiszonego pokroić na w plastry, a pora w paski.
4. Wszystkie użyte składniki przełożyć do dużej miski, następnie zrobić dressing z 3 łyżek oleju słonecznikowego, 1 łyżki octu winnego, 1 łyżki musztardy i 1 szczypty cukru.
Teraz już wiesz, jak urozmaicić nudną sałatkę z indykiem. Każdą z propozycji można jeść zamiennie na śniadanie, obiad i kolację. Pamiętaj, że jeśli nie masz wszystkich składników, to nic straconego. Wystarczy zastanowić się, co aktualnie masz w kuchni. Do większości rzeczy da się znaleźć zamiennik, np. zamiast oleju słonecznikowy używamy oleju z oliwek. Przygotowanie sałatek nie zajmie ci więcej niż 15 minut, więc powodzenia i smacznego.